'Posle 100 godina i Hong Kong je rekao doviđenja'

Mondo 25.11.2018 20:15
'Posle 100 godina i Hong Kong je rekao doviđenja'


U Vojvodini su danas osvanuli plakati na kojima piše 'Posle 100 godina i Hong Kong je rekao doviđenja'Plakate je potpisala organizacija Mlada Vojvodina, a potpis je ilustrovan nazivom organizacije i zvezdom petokrakom.

Plakati su primećeni u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kovačici, Beloj Crkvi, Vršcu, Srbobanu, Vrbasu, Kovačici, Novom Bečeju, Kikindi.

Hong Kong bio je 99 godina kolonija Velike Britanije, nakon čega se 1997. godine vratio u okvir Kine, kao specijalni administrativni region.

U Novom Sadu i Vojvodini danas i sutra se brojnim svečanostima u organizaciji vlasti obeležava 100. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Mlada Vojvodina i ranije je bila poznata po sličnim akcijama.

Organizacija Mlada Vojvodina ranije je saopštila da su oni "revolucionarni republikanski pokret", koji nije zvanično registrovan, koji okuplja "mlade iz petnaestak mesta" u Vojvodini, kojima je dosta "kilavih i mlakih autonomaških političara".

Mlada Vojvodina široj javnosti je postala poznata kada je, nakon izbora u španskoj pokrajini Kataloniji i pobede stranaka koje se zalažu za odvajanje te pokrajine od Španije, ispisala grafite "Vojvodina = Katalonija" u više gradova u Vojvodini.

Nakon toga, Mlada Vojvodina se u javnosti oglašavala i putem novih grafita, plakata i saopštenja za javnost, u kojima je oštro kritikovala vlast, zatim Vojvodjansku partiju, Vojvodjanski klub, Demokratsku stranku, Ligu socijaldemokrata Vojvodine...

Na pitanje da li su separatisti, odnosno da li se zalažu za otcepljenje Vojvodine od Srbije, oni su ranije odgovorili da im se dopada ideja vladajućih katalonskih partija, ali da su ujedno i svesni da je katalonsko pitanje zapravo nacionalno pitanje, dok vojvodjansko pitanje to nije, pa je samim tim "teže za rešavanje".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak