Vučić: Povucite varvarske tarife i možemo da pričamo

N1info 25.11.2018 19:14
Vučić: Povucite varvarske tarife i možemo da pričamo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće pristati na nove "ucene iz Prištine". On je posle sastanka s ministrima Vlade Srbije pozvao kosovske vlasti da povuku uvedene "varvarske" tarife."Srbija neće da pristane na nove ucene. Povucite svoje varvarske i anticivilizacijske tarife! Kada ih povučete, spremni smo da razgovaramo o kojoj god temi hoćete", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka.

Vlasti u Prištini, kako je rekao, uradili su "anticivilizacijski čin", prekršili su jedno od fundamentalnih prava i sloboda danas, a to je sloboda kretanja i sloboda protoka robe, kapitala i usluga.

"Iz nama nepoznatih razloga su to uradili, oni to pravdaju tobožnjom agresijom Srbije na Kosovu i Metohiji, a za to su dobili podršku nekih stranih sila...oni Srbiju okrivljuju što je pobedila u glasanju za Interpol", kazao je Vučić.

Srbija, kako je rekao, nije ni na koji način prekršila Cefta sporazum.

"Očigledno je da histerija u Prištini ne prestaje, oni nas optužuju za Interpol iako nismo mi tražili bilo kakvo glasanje u Interpolu. Rekli smo im 'Nemojte da tražite ulaz u međunarodne organizacije, to mora da bude deo našeg sveobuhvatnog dogovora. Ne možete da nas dovedete pred zid", kazao je predsednik Srbije.

On je kazao da ovakve poteze Ramuš Haradinaj nije doneo sam.

To što je Haradinaj rekao "Idemo sa ovakvim merama"...prema kojima Srbija za mesec dana mora da prizna Kosovo...to je pročitao s papira koji je neko drugi doneo u njegovu kancelariju, kazao je Vučić.

"Oni su postigli neku vrstu dogovora da izdrže do kraja, da će da teraju Srbiju, a za to će kažu obezbediti podršku u Vašingtonu...i da će ići do iznemoglosti, da bi postali, kako je sam rekao, država 100 posto...Oni koji misle da su u pitanju interni razlozi...ustvari su oni vrlo jedinstveni kad treba da se sprovodi antisrpska politika", kazao je Vučić.

Hapšenja nemaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića

Vučić je izjavio i da hapšenja u Kosovskoj Mitrovici nemaju nikave veze sa ubistvom predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića već sa uterivanjem straha srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je među uhapšenima i Saša Ćurčić koji nema nikave veze sa Ivanovićem, a uhapšen je jer je dobacivao specijalnim jedinicama Kosovske policije.

"Uhapsili su ga jer im je dobacivao na ulici i onda su ubili Boga u njemu, i zato ne možemo da vidimo kako on danas izgleda jer su ga izubijali, a reč je o 'opakom' kriminalcu koji se usudio da im dobacuje", kazao je Vučić.

Vučić je istakao i da je Srbiji stalo više nego bilo kome da uhvati ubicu Ivanovića i da nije važno nije važno da li je ubica Srbin ili Albanac.

Ko je bio u pravu - ja ili Kfor?

Predsednik Srbije je kazao i da je bio u pravu kada je prethodnog dana govorio da su Kosovske bezbednosne snage krenula ka severu Kosova, što je Kfor istog dana demantovao.

"Juče, kada smo vas obaveštavali o kretanju njihovih trupa, nijedno slovo nismo izmislili, niti slagali...Gledam kamione u pokretu, naši ljudi ih slikaju i snimaju...da bi neki jedva dočekali da kažu 'ne, to nije tačno, tačno je ono što je Kfor pričao'. Jesu li bile njihove snage na tri minuta od Severne Mitrovice, je l' to tačno ili ne? Naravno da je tačno", kazao je Vučić.

Jutrošnja akcija je bila, kako je rekao, imala za cilj da se "ne govori o spaljivanju keksa".

"Pošto su tri keksa izvršili agresiju na njihovu teritoriju", dodao je.

Vučić je rekao i da je ovo bio peti upad na sever Kosova.

"Ovo je pokazalo s kakvim se problemima sve moramo da suočavamo, jer ovo izaziva velike probleme, ruši i ugled Srbije kao destinacije za investitore, i sve to rade namerno, da Srbija ne bi rasla brže nego što bi neki želeli i voleli da vide", kazao je Vučić.

Priština "pažljivo motrila" na Radoičića

Predsednik Srbije izjavio je da srpsko specijalno Tužilaštvo za organizovani kriminal od prištinskog nije dobilo ništa u vezi s funkcionerom Srpske liste Milanom Radoičićem, kojeg su pokušali da uhapse.

Vučić je novinarima u Predsedništvu Srbije rekao da je bilo pokušaja hapšenja Milana Radoičića i da je Priština "pažljivo motrila" na njega.

"Znali su kada je tačno prešao prelaz na Jarinju i kada se pojavio u Kosovskoj Mitrovici. Oni tačno znaju da se on nalazi na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

On je kazao da "naše specijalno Tužilaštvo za organizovani kriminal" nije dobilo ništa po pitanju Milana Radoičića, već samo po pitanju Saše Jankovića, koji je ispitan.

"Mi ćemo tu saradnju da nastavimo, jer je za nas važno da otkrijemo stvarne ubice Olivera Ivanovića", rekao je Vučić.

Kako su preneli mediji, specijalne jedinice ROSU su u okviru akcije u kojoj su uhapšena četvorica Srba pretresli i zgradu u kojoj živi Milan Radoičić, ali da on nije pronađen na toj lokaciji.

Brnabić: Ne smemo da reagujemo na provokacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je nakon sastanka s Vučićem da će Vlada, bez obzira na, kako je rekla, teške dane, nastaviti da radi na sprovođenju svih planova i programa.

"Stabilnost je za Vladu Srbije na prvom mestu. Ne smemo da reagujemo na provokacije...Apelovacemo na pravdu, na potpisane sporazume, koje u civilizacijskom svetu moraju da se primenjuju. Tu svakako mislim na SSP i Cefta sporazum", kazala je Brnabić.

Ona je kazala da će stabilnost biti sačuvana po svaku cenu, osim "po ceni života naših građana na KiM".

Premijerka je rekla i da će u narednim danima pozivati međunarodnu zajednicu da konkretno reaguje na kršenje tih sporazuma.

"Pozivaćemo EU da konkretno reaguje na kršenje SSP i Cefte. Mi ćemo svakako već preko vikedna podneti prijavu za postojanje povrede Cefte i od Unmika, koji je potpisnik Cefte, zatražiti konsultacije, koje su obavezne pre arbitraže", rekla je premijerka.

Naglasila je i da takse koje je Priština uvela moraju da budu vraćene na "normalu", da bi mogli da se nastave bilo kakvi razgovori.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak