Varufakis se vraća u politiku, najavljuje 'Evropsko proleće'

RTS 25.11.2018 19:08
Varufakis se vraća u politiku, najavljuje 'Evropsko proleće'


Panevropski 'Pokret za demokratiju u Evropi 2025.' izabrao je u Berlinu bivšeg ministra finansija Grčke Janisa Varufakisa za kandidata na izborima za Evropski parlament.Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija, vraća se u politiku, ali preko Nemačke, preneo je Rojters.

Varufakisa je njegov panevropski "Pokret za demokratiju u Evropi 2025." danas u Berlinu odabrao kao kandidata na izborima za Evropski parlament u maju sledeće godine, navodi Rojters, dodajući da je Pokret osnovan 2016. godine sa idejom da "demokratizuje" Evropu.

"Prihvatam nominaciju, jer ona predstavlja transnacionalne politike koje su nam neophodne u Evropi", rekao je Varufakis posle nominacije, predstavljajući slogan "Evropsko proleće".

Prisutnima je poručio da mu se pridruže na panevropskom putovanju ka demokratiji u Evropi i Nemačkoj, kao preduslovu za prosperitet i autentičnu demokratiju.

"Na papiru, Nemačka se davi u novcu... ali nemački narod je žrtva istih mera štednje kao i ostatak Evrope. Rezultat je manjak investicija", rekao je Varufakis, koji je javnosti postao poznat po izrazitom protivljenju merama štednje u Grčkoj i nekadašnjem nemačkom kolegi Volfgangu Šojbleu.

Podneo je ostavku na mesto ministra finansija Grčke 2015. godine zbog mera štednje koje su propisane Atini, a koje je opisao kao "fiskalno davljenje".

Varufakis je u februaru 2016. predstavio u Berlinu svoj panevropski politički pokret "Pokret za demokratiju u Evropi 2025" (Diem25), čiji je cilj, kako je tada istakao, demokratizacija kontinenta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak