SOS telefon protiv porodičnog nasilja - kad se steknu uslovi

RTV 25.11.2018 17:59
SOS telefon protiv porodičnog nasilja - kad se steknu uslovi


SOS telefon za sprečavanje porodičnog nasilja će proraditi kada se za to steknu svi zakonski i tehnički uslovi, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, poručujući da neće dozvoliti da bilo šta bude mimo zakona.Navodeći da Srbija već ima pet SOS telefona, Đorđević je rekao da će ovo biti šesti telefon, jer je to, pored ostalog, i obaveza Srbije iz Istanbulske konvencije.

Napomenuo je da je imao pritiske od nekih nevladinih organizacija, koje su tvrdile da bi one trebalo da dobiju taj SOS telefon, ističući da on "neće tako da radi".

"Jedino što mogu da vam kažem je da će sve biti u skladu sa zakonom. Telefon ćemo imati kada ja budem siguran da će on raditi u skladu sa zakonom i kada se steknu svi tehnički uslovi da može da proradi", naglasio je Đorđević.

Taj telefon će, ukazao je ministar, morati da bude potpuno funkcionalan, da radi 365 dana godišnje 24 sata, da se snimaju razgovori i da oni koji se javljaju budu upoznati da svoju prijavu mogu da kažu anonimno, a mogu i da se predstave.

"Snimanje razgovora je praksa koja postoji svuda u Evropskoj uniji i s obzirom da se takav telefon javljaju najčešće žrtve nasilja, žene koje u alarmantnim situacijama žele pomoć, moramo da imamo dokaz da je to stvarno tako da ne bi bilo zloupotrebe", naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, razgovore, odnosno poruke sa SOS telefona, po nalogu suda moći će da preslušaju samo ovlašćena lica.

"Tako ćemo biti sigurni da nemamo zloupotrebu nacionalnog SOS telefona i imaćemo pravu statistiku", zaključio je ministar.

Đorđević otvorio izložbu protiv rodnog nasilja

Đorđević je u Kombank dvorani otvorio izložbu dela savremenih slikara povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Đorđević je poručio da će biti zadovoljan rezultatima kada nasilje bude svedeno na nulu, ukazujući da je ovo samo jedna u nizu akcija koju je, u cilju borbe protiv porodičnog nasilja, organizovalo njegovo ministarstvo.

On je podsetio da se "16 dana aktivizma" u Srbiji održava godinama unazad, međutim, kako je rekao, za razliku od tog vremena, danas otvoreno pričamo o nasilju.

"Svesni smo da ono postoji i jedino na transparentan način govoreći o tome, iznošeći podatke i želeći to da podelimo sa svima, mislim da možemo da se izborimo", rekao je ministar posle otvaranja izložbe.

Da bi se izborili protiv nasilja u svim oblicima, pa i rodno zasnovanog i najviše onog koje se dešava nad ženama, prema rečima Đorđevića, jeste da otvoreno pričamo o tome.

"Krenemo unazad i nađemo uzroke i da počnemo da se time bavimo kroz kulturu i obrazovanje gajeći nove generacije koje će znati da nasilje nije rešenje i verujući da ćemo stvoriti našu zemlju u kojoj u jednom trenutku neće biti nasilja", rekao je ministar.

On je istakao da nerado govori o statistici jer je ona poražavajuća, i da treba da govorimo o tome da nasilje nestane.

"Kao ministar i kao građanin biću zadovoljan kada ne bude nijednog slučaja nasilja, kada nula bude brojka - to je krajnji cilj", naglasio je Đorđević.

Zahvalio je Komercijalnoj banci i umetnicima koji su podržali akciju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak