EU odobrila sporazum o Bregzitu

RTV 25.11.2018 17:55
EU odobrila sporazum o Bregzitu


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da su lideri 27 zemalja EU odobrili Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz EU i političku Deklaraciju o budućim odnosimaLliderima 27 članica EU bilo je potrebno manje od jednog sata da na sastanku u Briselu jednoglasno odobre postignuti Sporazum o Bregzitu.

"EU 27 je odobrila Sporazum o povlačenju i političku Deklaraciju o budućim odnosima EU i UK", poručio je Donald Tusk na svom tviter nalogu.

Zvaničnici EU pred ovaj sastanak ocenili su da je u pitanju "dobar "sporazum sa, a ne protiv UK""i pozvali britanski parlament da ga ratifikuje.

Merkel: Dogovor diplomatsko remek delo

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je dogovor o Bregzitu "diplomatskim remek delom".

"Ovo je istorijski dan koji izaziva dvojaka osećanja...tragično je što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU nakon 45 godina, ali moramo da ispoštujemo glas britanskog naroda", rekla je kancelarka, prenosi AP.

Ona je pohvalila dogovor koji je Mejova danas postigla "u ekstremo teškoj situaciji bez presedana".

Dogovor, smatra kancelarka, uzima u obzir interese obe strane.

Jedini "plan B" EU je da Britanija izađe bez dogovora?

Evropska unija nema drugi plan u slučaju eventualnog odbacivanja sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu, osim trenutnog "plana B", koji podrazumeva da, ako se to desi, Britanija iz evropskog bloka istupi bez dogovora, rekao je danas visoki zvaničnik EU, odbacivši mogućnost ponovnih pregovora.

"Jedini važeći 'plan B' jeste planiranje priprema za izlazak bez dogovora, i rad na njemu se nastavlja", rekao je neimenovani zvaničnik, u odgovoru na pitanje šta EU radi da bi se pripremila za moguće nove pregovore, prenosi Rojters.

Zvaničnik je napomenuo da o pripremama za istupanje Britanije iz Unije bez dogovora, lideri EU nisu razgovarali na današnjem samitu, na kojem su odobrili sporazum o Bregzitu.

Nije, kaže, bilo razgovora među liderima niti sa britanskom premijerkom Terezom Mej ni o pitanjima tipa "šta ako", a koja su vezana za glasanje britanskog parlamenta, koje se očekuje nekoliko dana uoči samita EU 13. i 14. decembra.

On je odbacio nagoveštaje o bilo kakvim razilaženja u stavovima među liderima o pitanju da li bi pregovori sa Britanijom mogli da budu ponovljeni.

"Postoji zajednička ocena da je sporazum koji je na stolu jedini mogući dogovor s obzirom na stavove Velike Britanije", rekao je evropski zvaničnik.

Na pitanje da li ipak postoji mogućnost da dođe do novih pregovora, odgovorio je da "posle ovog dugog, dugog procesa, ne vidi kako bi to uopšte moglo da se dogodi".

Makron: EU mora da nauči lekcije iz Bregzita

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija mora da nauči lekcije iz britanske odluke da napusti EU.

Makron je izjavio da je Evropa po prvi put krhka, a da EU nije nešto što se podrazumeva, prenosi Rojters.

Francuski predsednik smatra da je dužnost evropskih lidera da EU "štite od svih koji zaboravljaju da je ona garant mira, prosperiteta i bezbednosti".

Pohvalio je i britansku premijerku Terezu Mej zbog toga što je krenula putanjom "održive saradnje" sa EU, a u isto vreme branila interese Ujedinjenog Kraljevstva tokom pregovora.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak