Utkiagvik: Grad tame: Grad koji neće videti Sunce narednih 65 dana

Blic 23.11.2018 14:35
Utkiagvik: Grad tame: Grad koji neće videti Sunce narednih 65 dana


U ovom mestu narednih 65 dana stanovnici neće videti danaPolarna noć je počela u najsevernijem mestu u SAD, grad Utkiagvik u Aljasci, koji se nekada zvao Barou. Grad se nalazi na severu Arktičkog kruga, što znači da je jedna od najsevernijih zajednica na svetu.

Utkiagvik je video svetlost na 64 minuta u nedelju, i neće videti Sunce sve do 23. januara sledeće godine, u 13:04 časova.

Grad ima oko 4.000 stanovnika i nalazi se na oko 514 kilometara od Arktičkog kruga.

Pojedini stanovnici okupili su se da "proslave" konačni zalazak sunca 2018. godine gledajući film "30 dana noći", delo koje prikazuje Barou, kako se tada zvao, prepun vampira tokom polarne noći.

Stanari su rekli da im je oblačnost onemogućila da vide pravi zalazak Sunca kada je sišlo, ali to nije umanjilo njihov duh da obeleže ovaj događaj.

- Proslavljamo početak Polarne noći u 13:44 (zalazak Sunca) uz dobre prijatelje, odličnu hranu i puno smeha uz holivudski film gde tokom polarne noći vampiri preuzimaju naš mali grad - napisao je Krasten Alburg na Instagramu.

Utkiagvik, Aljaska
Utkiagvik, Aljaska

- Nismo videli sunce za 4 dana, a još jedan oblačan dan nas je sprečio da vam mahnemo, ali ova zabavna snežna fotografija pokazao je da je duh još uvek sa nama! Evo još jedne mračne i divne zime na vrhu - piše na fotografiji grupe ljudi iz ovog udaljenog mesta.

Polarna noć počinje na Severnom polu tokom jesenje ravnodnevnice i širi se na jug do arktičkog kruga sve do zimske kratkodnevnice, kada počinje da se povlači prema severu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak