Bregzitu još pečat fali: Utvrđena politička deklaracija o izlasku Velike Britanije

Novosti 23.11.2018 14:29
Bregzitu još pečat fali: Utvrđena politička deklaracija o izlasku Velike Britanije


Predsednik EK Žan-Klod Junker uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kome mu je prosledio predmet dogovora pregovarača Mejova: Dogovor nam je već sad nadohvat rukeVELIKA Britanija i EU su se usaglasile o nacrtu sporazuma o budućem odnosu, saopšteno je u četvrtak u Briselu. Predsednik EK Žan-Klod Junker uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kome mu je prosledio predmet dogovora pregovarača i, u principu, nacrt deklaracije na političkom nivou. Sada se čeka saglasnost lidera EU koji će se okupiti u nedelju.

I iz Londona je stigla potvrda ove vesti. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u četvrtak da je sa Evropskom komisijom postignut dogovor o nacrtu i poručila da će u nedelju "zapečatiti dogovor".

- Dogovor koji smo postigli je između Britanije i Evropske komisije. Sada je red na 27 lidera ostalih zemalja članica EU - rekla je Mej obraćajući se novinarima u Dauning stritu. - Britanski narod želi da ovo bude zapečaćeno, želi dobar dogovor koji nas stavlja na put ka svetlijoj budućnosti. Dogovor nam je nadohvat ruke i ja sam odlučna da ga ostvarim.

Mejova je dodala da je dogovor odraz ishoda referenduma o "bregzitu" i da će Britaniji dati kontrolu nad granicama, novcem i zakonima. Britanska premijerka istakla je da će dogovor zaštititi radna mesta i bezbednost Britanaca, i očuvati integritet Velike Britanije.

U Briselu je u četvrtak pre podne održan sastanak Kolegijuma EK, kao nastavak okupljanja od srede, posle Junkerovog preksinoćnog razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koji su u Briselu ocenili kao "odličan", što je omogućilo dalje napredovanje.

U Evropskoj komisiji, međutim, nisu želeli da iznose pojedinosti o ovom dokumentu. Portparol Margaritis Shinas je istakao da EK "ništa ne krije", već da se razgovori sada intenzivno nastavljaju s druge strane ulice, u Evropskom savetu.

Među preostalim suštinskim problemima sada je i situacija oko Gibraltara, koji bi, s obzirom na to da se nalazi pod britanskom upravom, koju Španija osporava, ostao van evropskih ugovora, čemu se Madrid oštro protivi, uz pretnju suprotstavljanja ovakvom "bregzitu". Portparol EK je potvrdio da je pitanje Gibraltara među onima koja tek treba da se reše.

- Imamo ideje, kontakti se nastavljaju, sačekajmo da vidimo - bio je u četvrtak zagonetan Shinas.

Tereza Mej

Bregzitu još pečat fali: Utvrđena politička deklaracija o izlasku Velike Britanije

On je potvrdio da je Junker u utorak razgovarao sa Pedrom Sančezom i, takođe, da je "ohrabrio" britansku premijerku da i ona popriča sa španskim kolegom.

Mejova će, inače, u subotu ponovo razgovarati s Junkerom, neposredno pred samit šefova država ili vlada. Shinas je, međutim, već naglasio da se na ovom susretu "ne očekuje ništa spektakularno".

NACRT USVOJEN BEZ MADRIDA?

NA novinarsko pitanje zašto je usvojen nacrt političke deklaracije iako je poznato protivljenje Španije, i znači li to da se želi dogovor bez Madrida, Shinas je istakao da je EK utvrdila tehnički deo političkog dogovora, a da konačku odluku treba da daju šefovi država ili vlada.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak