Naučnici otkrili gotovo identičnog blizanca našeg Sunca

Radio 021 23.11.2018 13:59
Naučnici otkrili gotovo identičnog blizanca našeg Sunca


Međunarodni tim naučnika i astronoma otkrio je gotovo identičnog blizanca našeg Sunca, a ovo otkriće je obećavajući korak napred ka pronalasku novog naseljivog sveta.  Procenjuje se da 85 odsto svih zvezda predstavljaju binarne parove, možda čak i "trojke" ili "četvorke", jer se zvezde formiraju u "zvezdanim mrestilištima" koja su zapravo oblaci gasova i prašine, a koji često formiraju hiljade zvezda.
 
Uzimajući to u obzir, korišćenjem najmodernijih tehnika i poslednjih astrometričkih podataka iz svemirskog opservatorija GAIA Evropske svemirske agencije (ESA), naučnici s Instituta za astrofiziku, nauku i svemir (IA) u Portugalu veruju da su pronašli gotovo identičnu zvezdu našem Suncu koja je udaljena oko 184 svetlosne godine.
 
"S obzirom na to da nema mnogo informacija o prošlosti Sunca, proučavanje ovih zvezda može pomoći da razumemo gde u galaksiji i pod kojim uslovima je nastalo Sunce", izjavio je astronom Vardan Adibekjan.
 
Kao što je slučaj s našim Suncem, HD186302 je glavna zvezda G-tipa, nešto je veća od svog "pretpostavljenog brata" te ima približno istu temperaturu i sličan hemijski sastav, a takođe je stara oko 4,5 milijardi godina. Ovi podaci su ključni jer veličina, starost, temperatura i hemijski sastav našeg Sunca nude najbolje poznate uslove za održanje života.
 
"Ako budemo imali sreće i blizanac našeg Sunca bude imao planetu stenovitog tipa u zoni u kojoj je moguć život i ukoliko je ta planeta 'kontaminirana' semenom života sa Zemlje, onda bismo mogli imati Zemlju 2.0 koja kruži oko Sunca 2.0", rekao je Adibekjan.
 
Prethodni kandidat za zvezdu veoma sličnu Suncu bila je zvezda HD162826 F-tipa otkrivena 2014. godine. Zvezde F-tipa su plave i bele boje, toplije su od našeg Sunca i imaju veću masu u proseku 1,7 puta veću od Sunčeve. Takođe, mnogo su sjajnije.
 
IA sada planira da pretraži okolinu potencijalnog Sunčevog blizanca i traga za znakovima planeta koje bi mogle biti slične našoj.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak