Sudbonosna nedelja Tereze Mej

Politika 22.11.2018 13:06
Sudbonosna nedelja Tereze Mej


Britanska premijerka će pokušati da od Brisela isposluje sitne ustupke koji bi se u poslednjem trenutku mogli uključiti u tekst 'političke izjave' o bregzitu pred samit EU u nedelju, ocenjuje Dojče veleBritanska premijerka Tereza Mej pokušaće da u Briselu dobije nove ustupke u pregovorima o bregzitu i tako namiri protivnike u sopstvenoj stranci, ali je malo verovatno da će imati dobre vesti, navodi se u analizi Dojče velea (DV) „Politički London čekaju burni dani”, koju prenosi Tanjug.

„Promena vođstva neće olakšati pregovore i neće ništa promeniti u parlamentarnoj aritmetici”, izjavila je Mejova u intervjuu sa „Skaj njuz”. DV navodi da je zagovornicima tvrdog bregzita u redovima sopstvene stranke ona mogla i direktno da kaže: „Radite šta god hoćete, ali na kraju ćete morati da se nosite sa istim problemima kao i ja.”

Navodi se da je istovremeno britanska premijerka najavila da će ove sedmice ponovo u Briselu razgovarati s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Ocenjuje se da Mejova govori o pregovorima koji se nastavljaju, ali ta njena formulacija ima pre svega za cilj umirivanje protivnika unutar njenog kabineta. Kritičari naime zahtevaju od nje da od ostatka EU izvuče dodatne ustupke.

Navodi se da britanska premijerka, međutim, zna da za suštinske promene postignutog dogovora nema šanse, pogotovo nakon što su francuska i nemačka vlada jasno stavile do znanja da se postignuti dil neće ponovo otvarati.

DV u analizi dalje najavljuje da će Mejova dakle pokušati u Briselu da barem isposluje sitnice koje bi se u poslednji tren mogle uključiti u tekst takozvane političke izjave pred samit EU u nedelju.

Navodi se da se u tom dokumentu ukratko, na sedam strana, skicira odnos EU naspram Velike Britanije nakon bregzita. Nikakvih konkretnih detalja tu nema, pre se radi o popisu tema i vrlo načelnim okvirima u kojima bi budući pregovori trebalo da se odvijaju.

Tako se recimo predviđa da se budući trgovinski odnosi dve strane odvijaju na bazi rešenja koje je za sada pronađeno za Severnu Irsku u ugovoru o bregzitu.

Mejova bi mogla da isposluje manje ustupke, kako bi malo primirila svoje protivnike u Londonu, ali više od kozmetičkih promena ne bi trebalo očekivati. Dokument pred samit EU više je pismo o namerama i nije obavezujući.

DV navodi da to faktički znači da evropske vlade doduše sada izjavljuju šta nameravaju, ali zadržavaju pravo da kasnije, kada zaista započnu pravi pregovori o odnosima nakon bregzita, promene svoje mišljenje.

A ti pregovori uopšte još nisu započeli, do sada su London i Brisel pregovarali samo o modalitetima bregzita, dakle izlaska Velike Britanije iz EU. Već i to je bilo mukotrpno, no pregovori o budućim odnosima biće još teži – i mogli bi trajati godinama.

U analizi se ocenjuje da, nakon haosa proteklih dana, nakon ostavki i pretnji, protivnici Tereze Mej u Londonu su formirali svoje redove. S jedne strane su tu nezadovoljnici okupljeni oko bivšeg ministra zaštite životne sredine Majkla Gova.

Oni žele da Mejova u Briselu iznađe nove ustupke jer se boje poraza pri glasanju o ugovoru u britanskom parlamentu – što bi moglo dovesti do takozvane situacije bez sporazuma, odnosno napuštanja EU bez ikakvog dogovora.

Navodi se da je s druge strane tu „Juropijen riserč grup” sa Džejkobom Ris-Mogom kao predvodnikom i donedavnim ministrom za bregzit Dejvidom Dejvisom. Ta grupa torijevaca je već započela s prikupljanjem pisama za pokretanje postupka izglasavanja nepoverenja šefici vlade i stranke. Njima treba najmanje 48 takvih poslaničkih pisama, no za sada ih još nisu skupili.

Ukoliko im to pođe za rukom, pisma se isporučuju predsedniku takozvanog Komiteta 1922 koji onda pokreće postupak. Pravo da glasaju o smeni premijerke imaju svi torijevski poslanici, s tim što time ne bi automatski pala vlada već bi njen naslednik mogao da bude novi premijer.

Navodi se da se u slučaju da smena Mejove uspe nekoliko kandidata nadaju njenoj fotelji. Pre svih je tu Boris Džonson. Njegov politički kapital se u poslednje vreme doduše istanjio, ali on nije od onih koji se lako predaju. Posmatrači očekuju da će, ukoliko Džonson zaista pokušava da svrgne Terezu Mej, on to učiniti tokom narednih dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak