Narodno pozorište slavi 150. rođendan

RTV 22.11.2018 12:28
Narodno pozorište slavi 150. rođendan


Narodno pozorište danas proslavlja 150 godina postojanja svečanom akademijom koja počinje u 19.30 na Velikoj sceni našeg najznačajnijeg nacionalnog teatra, a besplatne ulaznice za publiku nalaze se na biletarnici pozorišta, saopštili su iz Narodnog pozorišta.Proslava vrednog jubileja u Narodnom pozorištu odigraće se u senci jednomesečne krize koja je razrešena ostavkom upravnika NP Dejana Savića.

Na njegovo mesto, kao vršioca dužnosti, Vlada Srbije postavila je pozorišnu rediteljku i profesorku FDU Ivanu Vujić.

Razrešenjem događanja u Narodnom pozorištu, omogućeno je i da se 23. i 24. novembar na sceni realizuje zakazano gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Budimpešte.

Od 1868. godine kada je osnovano pa sve do danas, Narodno pozorište u Beogradu predstavlja jednu od najreprezentativnijih i najznačajnijih kulturnih institucija Srbije.

Koliko je bilo čuveno i van granica Srbije govori i to da su predstave u njemu gledali Sofija Loren, Ričard Barton i Elizabet Tejlor, Kirk Daglas, Iv Montan, Džek Nikolson, Alfred Hičkok…dok je na njegovoj sceni, pored plejade izvanrednih domaćih glumaca, igrao i jedan Lorens Olivije…


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak