Srpske radnike u Slovačkoj ostavili bez posla i plate

B92 22.11.2018 09:13
Srpske radnike u Slovačkoj ostavili bez posla i plate


Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostala je, kako tvrde, bez posla.Ostali su i bez plata i rešenja za tu situaciju.

Ta grupa radnika kontaktirala je Tanjug, apelujući na pomoć, iako su se u nevolji našli, između ostalog i zato što nisu poslušali sugestije da svi koji posao traže u inostranstvu ne kreću na put bez ugovora o radu.

U pismu koje su mailom poslali Tanjugu ne navode da li su se obratili nekoj od institucija države Srbije, ali i Slovačke.

Oni inače tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju. Dodaju da je slovačka agencija "Rasken" sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana.


Prema proceni radnika, preko te agencije u Slovačkoj je angažovano oko 500 građana iz Srbije. Radnik N. D. (ime i prezime poznato redakciji) kaže da je do sada radio u fabrici "Fremać" u Slovačkoj, na proizvodnji plastičnih delova za automobile i kamione.

"U agenciju je 14. novembra upala policija (tržišna inspekcija), verovatno zbog neplaćenog poreza, vlasnici agencije su zadržani u pritvoru 48 časova, pa zatim 72 časa, barem su takve informacije stigle do nas. Danas je šesti dan kako agencija ne radi",
kaže N. D.

U fabrici u kojoj je on radio, kaže, ima oko 50 zaposlenih iz Srbije, koji su iz Novog Sada autobusima otišli na rad u Slovačku.

"Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, prepušteni sami sebi...".


Objašnjava da proteklog petka radnici nisu mogli da uzmu akontaciju, koja se inače isplaćuje na kraju svake radne nedelje (50 evra) i da bi danas po "ugovoru" trebalo da dobiju platu, ali sumnjaju da će se to desiti, jer agencija ne radi.

Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Srbije, a samo u fabrikama te zemlje radi 6. 800 naših građana od kojih većina nema dozvolu za rad.

Ambasada u Bratislavi obaveštena: U kontaktu smo s radnicima

Povodom slučaja naših radnika u Slovačkoj koji tvrde da im slovačka agencija "Rasken", preko koje su angažovani na radu u toj zemlji, nije isplatila zarade, u Ministarstvu spoljnih poslova kažu za Tanjug da je Ambasada Srbije u Bratislavi u kontaktu sa našim radnicima kao i slovačkim institucijama i da će po potrebi preduzeti potrebne mere.

Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostala je, kako tvrde, bez posla, plata i rešenja za tu situaciju.

"Ambasada Srbije u Bratislavi je o slučaju državljana Republike Srbije u Bratislavi pored Ministarstva spoljnih poslova Srbije obavestila i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja", kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije za Tanjug.

Kako navode u ministarstvu, Ambasadi Srbije u Bratislavi su se 20. novembra obratili državljani Srbije na privremenom radu u Slovačkoj, angažovani preko slovačke agencije za zapošljavanje "Rasken", povodom "moguće neisplate zarađenih plata pošto su, prema njihovim navodima, vlasnici navedene agencije uhapšeni".

"Ambasada Srbije u Bratislavi je u kontaktu sa našim državljanima u Trnavi kao i slovačkim institucijama i po potrebi će preduzeti sve potrebne mere u skladu sa svojom nadležnošću".

Ministarstvo: Prvo ugovor. pa inostranstvo

Iz Ministarstva za rad ponovo apeluju na građane da ne odlaze u inostranstvo ukoliko pre toga ne potpišu ugovor o radu.

Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnavu, ostala je, kako tvrde, bez posla, plata i rešenja za tu situaciju.

"U konkretnom slučaju naši građani nisu bili angažovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao ni preko agencije za zapošljavanje sa važećom dozvolom za rad ovog ministarstva, bili su angažovani preko slovačke agencije Rasken sa sedištem u Trnavi", kažu za Tanjug u Ministarstvu za rad.

Radnici u mejlu koji su poslali Tanjugu tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju.

Dodaju da je slovačka agencija "Rasken" sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana.

U Ministarstvu kažu da Nacionalna služba za zapošljavanje vodi evidenciju svih građana koji su na rad u van Srbije otišli legalno, dok nadležni organi države, kako navode, ne mogu da imaju tačne brojke kad je reč o samoinicijativnom odlasku na rad bez zvaničnih ugovora.

"Još jednom apelujemo na naše građane da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu kojim se obezbeđuje zaštita građana na radu u inostranstvu, kao ni posredstvom agencija koje nisu dobile dozvolu za rad od strane ovog ministarstva, kao ni samoincijativno", poručuju iz ministarstva.

Ističu da se ugovor o radu potpisuje pre odlaska na rad u inostranstvo i da Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz ustanovljenu mrežu sedam migracionih servisnih centara - MSC (Beograd, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Kraljevo, Kruševac i Bor), migrantima i potencijalnim migrantima pruža informacije o rizicima iregularne migracije, pravima migranata, procedurama za dobijanje viza, radnih i boravišnih dozvola, mogucnostima za zapošljavanje i studiranje u inostranstvu...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak