Bizoni i jeleni lopatari novi stanovnici Fruške gore

Blic 21.11.2018 19:43
Bizoni i jeleni lopatari novi stanovnici Fruške gore


Bizoni i jeleni lopatari biće novi stanovnici Fruške gore, a cilj je da se osveži krv novim divljačima na ovoj planini.Nakon muflona, na Frušku goru stići će evropski bizon, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području. Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina.

Bizoni i jeleni lopatari novi stanovnici Fruške gore 

Radoslav Krunić, direktor Javnog predueća “Nacionalni park Fruška gora”, kaže da su prošle godine posetili nekoliko rezervata evropskog bizona sa željom da ovu impozantnu vrstu nasele u najstariji Nacionalni park u Srbiji i jedini u Vojvodini.

Puštanje muflona u lovište Vorovo 
Puštanje muflona u lovište Vorovo

- Nakon upoznavanja sa tom vrstom, usledila je edukacija naših kadrova i pripreme prostora za prihvat bizona. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, porodica bizona koju sačinjavaju četiri ženke i dva mužjaka očekuje se da stigne početkom proleća u svoj novi dom. Biće smešteni na jednoj od najlepših lokacija u Nacionalnom parku. Nakon obaveznog karantina i perioda adaptacije, bizone će imati priliku da upoznaju i svi naši posetioci - izjavio je Krunić.

Fruška gora tako će da bude prvo mesto na Balkanu koje naseljavaju ove životinje. Kasnije će se odavde bizoni transportovati i naseljavati područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak