Država ćuti na zahteve vaspitača, moguć štrajk u vrtićima

Radio 021 21.11.2018 19:15
Država ćuti na zahteve vaspitača, moguć štrajk u vrtićima


Vaspitači u vrtićima nezadovoljni su zbog toga što je za sledeću godinu planirano povećanje plate od sedam odsto, dok će zaposleni u srednjim i osnovnim školama dobiti devet odsto uvećanja.Vaspitači sada traže povećanje od 15 odsto ili će stupiti u štrajk, za N1 kaže predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja Ljiljana Kiković.
 
Kiković je u Danu uživo TV N1 objasnila da su za povišicu od sedam odsto saznali tek iz uputstva koje je Vlada Srbije prosledila lokalnim samoupravama. Podsetila je da je za predškolsko obrazovanje nadležno Ministarstvo prosvete, osim kada je reč o platama koje isplaćuju lokalne samouprave.
 
Vaspitači su na taj način izdvojeni iz delatnosti, upozorava Kiković i ističe da njihov zahtev, pre svega, nisu veće plate, već da pređu na direktan budžet. Dešavalo se, naime, da se lokalnim samoupravama transferiše novac za plate vaspitača, ali da se zarade ne isplaćuju.
 
“Da li neko u školi četiri meseca nije imao platu? A naši - Zaječar, Bela Palanka… Po četiri meseca nisu primali platu! Kad se kontroliše rad, nikada nije ništa loše pronađeno”, kazala je Kiković.
 
Zahtev za pregovorima, prema njenim rečima, prilika je da se razgovorima reši problem predškolstva i narednih dana očekuje poziv iz Ministarstva. Neverovatno je, kako kaže, da lokalne samouprave ignorišu uputstvo Vlade Srbije i ne isplaćuju zarade vaspitačima, zbog čega se žalila i Ministarstvu finansija.
 
“Očekujem da će nas pozvati i da razgoavamo o uređenju delatnosti. Vidim da je država nemoćna da kontroliše rad lokalne samouprave. Neko preskoči uputstvo i kaže ja to neću da primenim. Prvi put imamo osnovicu istu kao i škole, a veliki broj predsednika opština nije hteo to da plati. Neverovatno je da država nije u stanju to da izreguliše”, ocenjuje Kiković.
 
Dodala je i da se zbog neusaglašenog sistema na nivou države, dešava da pojedine lokalne samouprave podignu plate vaspitačima uoči izbora, što dovodi do neravnopravnog tretmana zaposlenih u predškolskim ustanovama.
 
Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja podseća da vaspitači nikada nisu štrajkovali i pretili preko dece, ali da će možda biti primorani na to da zatvore vrtiće na jedan dan, pa da država onda proceni treba li joj predškolstvo. "Sačekaćemo još nekoliko dana, pa videti. Tražimo pregovore, nećemo preko dece", poručila je ona i dodala da ima utisak da se sindikati prosvete štrajkovima lakše izbore za svoje zahteve, dok želja vaspitača da se kroz razgovor, na civilizovani način dođe do rešenja, nailazi na ignorisanje od strane državnih organa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak