Priština povećala takse na srpsku robu za 100 odsto

RTV 21.11.2018 19:00
Priština povećala takse na srpsku robu za 100 odsto


Kosovska vlada odlučila je danas da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odstoEndrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, što je podržao premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine na funkcioniše.

"Kosovo je dugo vremena ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog", rekao je Haradinaj.

U predlogu za povećanje taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, koje je izradilo kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, se navodi da je analizom utvrđeno da se kosovski proizvođači suočavaju sa raznim "necarinskim barijerama u Srbiji", odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište.

"Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitivanje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije, koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teritoriju", navodi se u predlogu.

Dodaje se da su "trgovinske barijere" s Bosnom iste, kao i sa Srbijom.

"Trgovinska razmena između Kosova i Bosne jasno pokazuje da je uvoz u stalnom porastu u odnosu na izvoz. Osim toga postoji velika asimetrija u pogledu javnog nadmetanja, gde kosovske kompanije ne mogu legalno da se takmiče na javnim tenderima u Srbiji", navodi se u predlogu.

Kada se, kažu, tome dodaju politički problemi koje imaju Beograd i Priština, iako se svakodnevno radi na poboljšanju tih odnosa, "Republika Kosovo se ne tretira kao država".

Niko ne može da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu, a da istovremeno sprečava prodaju kosovske robe na svom tržištu.

Reč je na međusobnom odnosu na čijem poštovanju uporno treba insistirati, navodi se u predlogu za povećanje takse za 100 odsto.

Haradinaj: Odluka o povećanju taksi stupa na snagu odmah

Odluka o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, koju su danas donele privremene prištinske institucije, stupa na snagu odmah, a institucije su obavezne da je sprovode, rekao je Ramuš Haradinaj.

Ova odluka je, prenela je prištinska GazetaExpres s, doneta nakon, kako se navodi, "kampanja koju Srbija vodi prema državnom vlasništvu Kosova, i predstavlja prepreku za članstvo (Kosova) u međunarodnim organizacijama".

"Ova odluka stupa na snagu odmah, a institucije su obavezne da je odmah sprovedu", rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

AP: Odmazda Prištine zbog Interpola

Američka agencija AP javila je da je kosovska vlada odlučila da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto i da se čini da taj potez predstavlja "odmazdu" za ono što je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj opisao kao "agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova na međunarodnoj sceni".

Agencija podseća da Kosovo juče nije uspelo da postane članica Interpola i da je Priština za to okrivila kampanju Srbije.

AP dodaje da se odluka ne primenjuje na međunarodne brendove proizvedene u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija: Brisel sprema reagovanje na kosovske carine

U Evropskoj komisiji u Briselu za Tanjug su večeras najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade.

"EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto", rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocenio da takva odluka "podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

Pacoli: Povećanje poreza nije upereno protiv srpskog naroda

Bedžet Pacoli tvrdi da odluka o stopostotnom povećanju takse na robu iz centralne Srbije nije uperena protiv srpskog naroda koji živi na Kosovu.

Pacoli je na svom fejsbuk profilu napisao da se ista mera odnosi i na robu iz BiH, koja se, kako je naveo, prema Kosovu ponaša u skladu sa politikom Srbije.

"Nadam se da ova mera neće da utiče na povećanje cena osnovnih proizvoda na Kosovu. Mi ćemo voditi računa o trgovcima, proizvođačima i građanima, a sve što je navedeno u vladinoj odluci mora biti primenjeno u praksi", naveo je Pacoli.

Pacoli je napisao i da je odluka doneta jednoglasno baš, kako kaže, kao što je jedinstvena vladajuća koalicija.

Naj taj način on je otklonio sumnje pojedinih medija da je tokom glasanja o uvođenju stopostotnog poreza Srbiji i BiH bio uzdržan.

Komora: Povećati kontrolu roba na ulazu na Kosovo

Kosovska privredna komora veruje da će odluka o povećanju taksi uticati na povećanje lokalne proizvodnje, povećati zaposlenost i, kako se navodi u saopštenju, poboljšati kvalitet života građana na tzv. Kosovu.

Privredna komora tzv. Kosova smatra da sad treba povećati kontrolu roba na administrativnim prelazima zbog, kako saopštava, nesporazuma koji bi se mogli dogoditi zbog nedostatka kontrole, kao što je slučaj sa drugim državama jer bi to, kako se navodi, moglo ozbiljno da našteti proizvođačima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak