Madrid se "probudio" i uputio ultimatum Briselu

B92 21.11.2018 12:26
Madrid se "probudio" i uputio ultimatum Briselu


Španski premijer Pedro Sančes izvršio je pritisak na svoje evropske partnere i zapretio da će blokirati sporazum o BregzituOn je istakao da će to učiniti ako se ne prizna direktna uloga Španije u pregovorima o budućnosti Gibraltara.

On je rekao na konferenciji u Madridu koju je organizovao Ekonomist da položaj te britanske enklave od sedam kvadratnih kilometara na jugu Španije treba da se definiše, pregovara i odluči između Velike Britanije i Španije, a da poslednjih 72 časa to nije ni garantovano u sporazumu o izlasku Britanije iz EU niti u budućoj političkoj deklaraciji.

"Prema tome danas žalim što moram da kažem da će jedna prozapadna vlada kao što je španska glasati protiv Bregzita ukoliko nema promena", na vanrednom samitu u nedelju u Briselu.

Jedan izvor iz španske vlade je rekao da se radi o tome da treba da se jasno naznači da će budućnost Gibraltara biti odlučena u bilateralnim pregovorima između Velike Britanije i Španije, što je već odlučeno u direktivama Saveta EU.

Taj izvor je rekao da se deluje na svim nivoima i da je Sančes danas o tome razgovarao s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i da će razgovarati s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Španija već ima načelni dogovor s svojim evropskim partnerima o svojoj budućoj direktnoj ulozi u pregovorima o budućnosti Gibraltara, teritoriji gde rade hiljade Španaca i na koju Madrid polaže pravo. Ali španska vlada želi da se njena direktna uloga precizira, "crno na belo".

Španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel već je izneo stav Madrida juče na sastanku s svojim evropskim kolegama kada su evropska 27-orica dala prvo zeleno svetlo na sporazum o razlazu koji je ispregovaran s Londonom.

Borel je rekao da Špaija ne može da odobri sporazum o Bregzitu ako nema garancija o Gibraltaru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak