Danas je Đurđic

Žena 16.11.2018 11:21
Danas je Đurđic


Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu dan poznat kao Đurđic.Danas, 16. novembra, pravoslavni vernici obeležavaju Đurđic, a Srbi veoma poštuju svetog Georgija, kome je ovaj praznik i posvećen, pa ga slave čak dva puta godišnje.

Đurđic se obeležava kao praznik prenosa moštiju ovog svetitelja, a Đurđevdan, 6. maja, kao dan njegove smrti. U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Đurđic je porodična slava, a za današnji dan vezana su brojna verovanja i običaji. Jedno od najučestalijih jeste da svi koji su u nekoj nevolji treba da se obrate Svetom Georgiju za pomoć, s obzirom da on rado pomaže svima koji prolaze kroz različite nedaće.

Zato, ako imate bilo kakav problem, treba da se pomolite Svetom Georgiju za zdravlje, mir, sklad i sreću, i to uz sledeću molitvu:

"Muke strašne izbegao nije, divni Velikomučenik Sveti Georgije. Sve zemaljsko on prezre i odreče, da Carstvo Nebesko večno steče. Videlo je u tami što nam svima sija, slava divnog Velikomučenika Georgija. Duša naša smerno blagodari, zastupnika takvog što nam Bog podari.

Svakom ko pomoć i spas od njega zatraži, ime svetoga ljubav i veru osnaži. Zato se tebi u muci molimo, i tvoje pomoći vapijući prosimo. Usliši i sada molbe naše nevoljne, molitve primi skromne, dragovoljne. Neka zastupništvo tvoje za nas ne bledi, ne ostavi nas u nevolji i bedi. Čuj glas napaćenog našeg roda, seti se srpskoga naroda. Da nam dušman više ne preti, pomozi nam Georgije Sveti."

Podsetimo, na većini pravoslavnih ikona sveti Georgije predstavljen je kako sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere, dok je na ikoni koja se iznosi na Đurđic predstavljen kako drži koplje u rukama.

Inače, zanimljivo je i da se dani od Đurđica do Svetoga Mrate, 24. novembra, nazivaju Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak