U svim školama u Srbiji čas posvećen toleranciji

RTS 16.11.2018 11:02
U svim školama u Srbiji čas posvećen toleranciji


Povodom Međunarodnog dana tolerancije danas će u svim školama u Srbiji prvi čas biti posvećen toleranciji, međusobnom poštovanju i razumevanju.Imati razumevanja za druge i drugačije, uvažavati tuđa mišljenja – o svim ovim temama danas će se govoriti povodom Međunarodnog dana tolerancije. U svim školama u Srbiji prvi čas biće posvećen toleranciji. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za RTS da se stepen tolerancije ne nema iz godine i godinu i dodaje da su nekad potrebne i decenije da se promeni vrednosni sistem.

Brankica Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da netolerancije najviše ima tamo gde se najmanje očekuje – prema zaposlenim ženama zbog trudnoće i prema građanima sa invaliditetom.

Stepen tolerancije se na nivou zemlje ne pomera iz godine u godinu, napominje poverenica dodajući da su nekad potrebne i decenije da se promeni vrednosni sistem. 

"Srbija postaje tolerantnije društvo. Nekad tolerišemo neodgovorne izjave ljudi koji govore u javnosti, ali smo i društvo ekstrema", napominje Jankovićeva.

Ističe da je škola, pored porodice, jedno od najvažnijih mesta gde deca treba da se uče toleranciji.

"Biti različit nije lako, pogotovo deci i mladima u dobu kada se suočavate sa ličnim nesigurnostima i kad vam treba otvoren prozor da sa svima razgovarate o tome. Jutros su prvi časovi u školama posvećeni toleranciji i šta znači prihvatiti druge i drugačije", napominje poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Da bi se povećala tolerancija mora se ostvariti sinergija delovanja različitih sfera društva, od škole, pa do zakonodavnog okvira, napominje poverenica.

Potpredsednica Vlade i predsednica Kooridnacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je povodom Međunarodnog dana tolerancije da je važno da se podsetimo na lepotu različitosti i potrebu da svi zajedno treba da doprinosimo međusobnom uvažavanju i slozi, bez obzira koje smo nacionalnosti, vere, političkog opredeljenja ili, pak, toga da li smo muškarac ili žena.

"Kao društvu fali nam više tolerancije i empatije prema drugima", rekla je Mihajlovićeva.

Da budemo tolerantnije društvo mogu doprineti i mediji. Zbog izveštavanja o toj temi danas će biti dodeljen i novinarske nagrade a među dobitnicima su i koleginice naše kuće Suzana Duka i Višnja Višnjić Milić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak