Ne ignorišite ove promene na telu

Mondo 15.11.2018 14:12
Ne ignorišite ove promene na telu


Nema potrebe da čim primetite i najmanju promenu na telu pomislite na najgore. Sa druge strane, ne bi trebalo ni da ignorišete određene promene...Važno je da znate na koje promene na telu treba da obratite pažnju.

Suve ili ispucale usne

Suva koža koja se peruta je znak alergije. Ukoliko vam se usne na ovaj način "ljušte", obratite pažnju na proizvode kojie koristite za oralnu higijenu, šta jedete, pa čak i na lekove ako ih pijete.

Ispucale usne u uglovima su znak nedostatka vitamina B, A i E.

Ukoliko imate utisak da su vam suve oči, suva usta i imate probleme sa varenjem, trebalo bi da odete kod lekara jer su to simptomi autoimune bolesti koja se zove Sjogrenov sindrom.

Opadanje obrva

Ne samo što su guste obrve trenutno u trendu, već su one i pokazatelj zdravlja. Periodični gubitak obrva je prilično normalan, ali ako primetite da vam obrve dosta opadaju, da na nekim delovima obrva imate rupe ili vam one skoro skroz opadnu, pravac kod lekara.

Opadanje obrva može biti povezano sa prevelikom ili premalom aktivnošću tiroidne žlezde.

Promene na noktima

Svi znamo kako zdravi nokti izgledaju. Bilo kakva promena boje ili strukture ne bi trebalo da se okarakteriše kao bezopasna i nevažna. Tanki i bledi nokti mogu da budu znak anemije i manjka gvožđa, dok žućkasta nijansa noktiju pokazuje probleme sa jetrom, poremećaje digestivnog takta ili gljivičnu infekciju.

Bele tačkice na noktima su znak manjka cinka, bakra ili joda, a nokti postaju veoma krti kada u telu nedostaje vitamina, kalcijuma, gvožđa i beta-karotena.

Blede usne oivičene tamnijom linijom

Ukoliko je linija donje usne crvena i upaljena, postane otečene ili se pojave mali plikovi, moguće je da je reč o alergiji na ultravioletne zrake. Ono što možete da uradite u tom slučaju je da smanjite izloženost suncu uz pomoć krema za sunčanje.

Ako se isti simptomi pojave na srednjem delu usne? Reč je o vegetativnoj neurozi. Uzimanje sedativa je važan deo tretmana, uz antizapaljenski deo lečenja.

Oticanje i crvenilo cele usne su simptom alergijske reakcije – obratite pažnju na kozmetiku i pastu za zube, i idite kod lekara.

Crveno lice

Ako isključimo prirodne fiziološke promene, poput promene temperature, masaže, konzumacije alkohola, postoje tri razloga za crvenilo na licu.

Kod žena starijih od 40 godina, najčešće je razlog za to smanjenje nivoa hormona i bliženje menopauze. Crveno lice može da pokaže i prisustvo infekcije koju uzrokuju gljivice demodeks.

Delimično crvenilo koje se javlja uz iznenadnu vrtoglavicu može da pokaže fluktuacije pritiska, koje se mogu regulisati lekovima.

Suve pete

Nije reč samo o estetskom problemu – koža stopala postaje suva zbog nedostatka vitamina A i E. Krivac za ispucale pete mogu da budu i gljivične infekcije, ali u tom slučaju nokti često postaju žuti.

Ako koža ne prestaje da bude suva i ispucala uprkos nezi i adekvatnom unošenju vitamina, to može da bude znak endokrinalnog poremećaja.

Suve ruke i ostatak kože

Suva koža nije neobična pojava u hladnim danima, ali nega hidratatnim kremama, unošenje dovoljne količine vode i uzimanje vitamina bi trebalo da pomognu. Ako ni to ne pomaže, nije na odmet da posetite dermatologa, jer suva koža može da bude znak dijabetesa i hipotiroidizma.

Ako je koža suva, ljušti se i puna je brazdi, pukotina, možda je reč o dermatitisu, čiji je uzrok izloženost hemikalijama.

Bele fleke na zubima

Dentalna fluoroza je hronično stanje koje se javlja usled unošenja previše fluora. Postoji pet vrsta fluoroze: upitna, vrlo blaga, blaga, umerena i ozbiljna. Prva tri oblika se najčešće manifestuju pojavom belih tačkica na zubima, dok se druga dva oblika manifestuju propadanjem tkiva zuba i propadanjem ivica zuba.

Opadanje kose

U proseku, dnevno nam sa kose opadne oko 100 dlaka jer folikule prolaze kroz određene faze rasta koje traju od dve do osam godina. Kada se završi faza rasta, dlaka opada, a druga počinje da raste nakon dva meseca odmora. To znači da u jednom trenutku, oko 80-90 odsto kose raste, dok ostatak opada ili je u fazi odmora.

Međutim, ako primetite značajnije opadanje kose, bolje je da konsultujete lekara jer se iza toga mogu kriti i neke bolesti, uključujući kožne infekcije, poremećaje rada tiroidne žlezde, autoimune bolesti...

Kao što ste primetili, nijedan od ovih simptoma sam po sebi uglavnom nije razlog za brigu. Važno je da objektivno razmotrite svoje stanje, da obratite pažnju ima li još nekih dodatnih promena. Ono što svakako treba da zapamtite je da je uvek bolje da odete kod lekara kako biste bili sigurni da je sve u redu, nego da zanemarite simptome i dovedete do bespotrebnih komplikacija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak