Pljušte ostavke britanskih ministara, pala funta!

Mondo 15.11.2018 12:11
Pljušte ostavke britanskih ministara, pala funta!


Ministar Velike Britanije za Brexit Dominik Rab podneo je ostavku i pokrenuo lavinu drugih! Ministri ne mogu mirne savesti da podrže uslove iz sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva sa EU. Odmah pala funta!Ostavka Raba i drugih ministara je veliki udarac za premijerku Terezu Mej, čija je dužnost da se danas obrati poslanicima o nacrtu sporazuma o Brexitu.

Mej je napravila neke od važnih ustupaka Evropskoj uniji (EU) kako bi se došlo do sporazuma, a kao primer se navodi da će Britanija ostati vezana za Uniju carinama tokom tranzicionog perioda, ali i mnogo duže.

Rab je rekao da je sporazum neprihvatljiv i da "nijedna demokratska nacija nije pristala da bude vezana na takav način".

U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Brexit Suela Braverman, prenosi Rojters.

Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Brexitu.

Funta je pala jutros na Londonskoj berzi za više od 1,0 odsto prema dolaru i evru, a cene akcija su se sunovratile nakon vesti da je Rab podneo ostavku.

Britanska valuta je na vrlo volatilnom trgovanju pala za jedan procenat u odnosu na dolar, na 1,2839 dolara, i za 1,3 odsto prema evru, na 88,23 penija, javlja Rojters.

Ipak, pad funte je pomogao da indeks Londonske berze FTSE 100, koji se uglavnom odnosi na izvoznike, ojača za 0,3 posto.

Rabova ostavka odrazila se i na cene akcija i poslovne sektore u Velikoj Britaniji, koji su inače osetljivi na dešavanja oko Bregzita.

Vrednost akcija građevinskih i maloprodajnih kompanija i domaćih banaka snažno je potonula, pri čemu je indeks Londonske berze FTSE 250 pao za 1,0 procenat na ranom trgovanju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak