Završena sednica SB o KiM

Novosti 15.11.2018 11:16
Završena sednica SB o KiM


Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmatran novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu počela je danas u NjujorkuSednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, završena je večeras u Njujorku.

Stavove Beograda zastupao je šef diplomatije Ivica Dačić, koji je rekao da se Srbija izricito protivi unilateralnim aktima Prištine, pre svega transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova i zatražio da članice SB UN to osude.

On je, takođe, pozvao članice SB UN da ne podrže zahtev Prištine za članstvo u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama.

Sednica o Kosovu, prva posle šest meseci, zakazana je na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti.

Prethodna sednica SB UN o Kosovu održana je 18. maja, a šestomesečna pauza je rezultat protivljenja SAD, Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

U izveštaju o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) za period od 16. jula do 15. oktobra, Gutereš je pozdravio nastavak angažovanja lidera u Beogradu i Prištini u dijalogu za normalizaciju odnosa pod okriljem EU.

Gutereš je u izveštaju naveo da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, u obuhvaćenom periodu predstavili ideju razgraničenja u okviru napora da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa.

On je pozdravio i napore Unmika na izgradnji poverenja na Kosovu, navodeći da je društveno poverenje ključno za stabilnost na Kosovu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će na današnjoj sednici biti razmatran i prethodni Guterešov izveštaj o radu Unmika, za period od 16. aprila do 15. jula. Taj izveštaj trebalo je da bude razmatran u avgustu, ali ga Velika Britanija kao predsedavajuća za taj mesec nije stavila na dnevni red.

Srbiju na današnjoj sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će se, kako je najavljeno, založiti za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i za podršku radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

AMBASADORI: PODRŠKA DIJALOGU, O UNMIKU I INTERPOLU - PODELjENI

Članice Saveta bezbednosti UN iznele su danas različite ocene situacije na Kosovu - i dok se zapadne sile zalažu za okončanje mandata Unmika i podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Interpol, Rusija i još neke zemlje se tome oštro protive, a Kina posebno naglašava značaj poštovanje Rezolucije 1244.

Predstavnik Rusije istakao je da se potpuno slaže sa ocenama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, ukazavši da na Kosovu postoje ozbiljni i duboki problemi koji zahtevaju hitno rešavanje.

"Priče pojedinih o idealnoj situaciji na Kosovu nas ne ostavljaju nikakav utisak", rekao je on, dodavši da šest godina od potpisivanja briselskog sporazuma nije forimirana ZSO, da Priština blokira proces, a da je Beograd ispunio sve obaveze.

Kako je ukazao, čim su nedavno iz Beograda stigli predlozi za rešenje kosovskog pitanja, albanska strana je to iskoristila za provokacije i pretenzije na jug centralne Srbije, a u red provokacija spada i odluka o dodatnom porezu na robu iz Srbije i BiH, koja predstavlja kršenje dogovora Cefta.

Prema rečima ruskog predstavnika, situacija na Kosovu je zabrinjavajuća, a eventualno ponovno izbijanje sukoba imalo bi katastrofalne posledice po ceo region.

Ocenio je da ponašanje Prištine tokom posete predsednika Srbije Kosovu i odlazak Hašima Tačija na Gazivode nisu ništa drugo do provokacije, a upad naoružanioh snaga na sever Kosova kršenje svih postojećih sporazuma.

Osvrnuo se i na planove Prištine za transformaciju KPS u oružane snage, navodeći da tako nešto predstavlja kršenje Rezolucije 12 44.

Završena sednica SB o KiM: Ambasadori podeljeni o Unmiku i Interpolu, daju podršku dijalogu.

"Priština već kaže će jedan garnizon ići na sever, a to je put u konflikt", rekao je on, navodeći i da Specijani sud nije počeo sa radom.

Konačno rešenje mora biti obostrano prihvatljivo i imati međunarodno pravnu formu i podršku međunarodne zajednice.

Smatra da sednice ne treba da se proređuju i da pažnja UN prema Kosovu ne sme da se smanjuje.

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, poručio je ambasador te zemlje koja ovog meseca predsedava SB UN.

On je rekao da Peking pozdravlja posvećenost Beograda i Prištine za normalizaciju dijaloga i poziva na primenu postignutih sporazuma.

Ambasadorka Velike Britanije u UN rekla je da ta zemlja prepoznaje važnost Unmika u stabilizaciji i pomirenju u postkonfliktnom periodu, ali smatra da se situacija na KiM drastično promenila u odnosu na pre 20 godina zbog čega se ponovo založila za smanjenje učestalosti sednica o radu Unmiku, navodeći da bi diskusije u SB UN trebalo da odražavaju realnost na terenu.

Ona je dodala da je Velika Britanija "jasno stavila do znanja da će održati sastanak o Kosovu u SB UN, ako se postigne napretak u procesu normalizacije".

"Nažalost, nije bilo napretka. Umesto toga srpska vlada je organizovala protest ispred naše ambasade u Beogradu, što nije odgovarajući način obavljanja diplomatske misije", rekla je ambasadorka.

Takođe, založila se za prijem Kosova u Interpol na generalnoj skupštini tog tela narodne nedelje.

Ona je naglasila da Velika Britanija ohrabruje Beograd i Prištinu da postignu napredak u dolaženju do održivog rešenja u dijalogu, kojim posreduje EU.

Predstavnik SAD u UN rekao je da je "sada vreme za obe strane da budu fleksibilne da postinu kompromis".

On je dodao da će SAD podržati razgovore na svaki mogući način, kao i da će ta zemlja "ozbiljno razmotriti" svaki dogovor koji je trajan i primenjiv "u obe zemlje" i podstiče stabilnost.

"Uzajamno priznanje i normalizacija odnosa između Ksoova i Srbije su budućnost. Sve strane će imati korist od priznavanja te realnosti i njenog prihvatanj", tvrdi on.

Govoreći o budućnosti rada Unmika, predstavnik SAD smatra da je on ispunio svoju svrhu i da bi trebalo smanjiti tu misiju.

Dodao je i da SAD podržavaju postepenu i transparetnu transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u multietničku vojsku, koja će biti deo NATO.

"Snažno podržavamo članstvo Kosova u svim relevantnim međunarodnim organizacijama, uključujući UN i Interpol", rekao je on.

Predstavnik Holandije je podržao dijalog koji se vodi u Briselu, ali je istakao da je vreme da se prizna napredak koje je Kosovo načinilo.

Smatra da je trenutna situacija na Kosovu takva da omogućava da se prorede sednice na dva puta godišnje, a takođe i izveštaji generalnog sekretara, kao i Misija na Kosovu.

Predstavnica Poljske je rekla da njena zemlja prati situaciju na Kosovu i ocenila da je situacija mirna tako da nema razloga za ovakvu učestalost sednica SB UN.

Predstavnik Obale Slonovače smatra da je neophodno formiranje ZSO i nastavak dijaloga pod okriljem EU, kako bi se načinio suštinski napredak s ciljem postizanja rešenja kosovskog pitanja i pomirenja društava.

Završena sednica SB o KiM: Ambasadori podeljeni o Unmiku i Interpolu, daju podršku dijalogu.

Predstavnica Francuske pozdravlja napore koje je uložio Unmik, ali se mora refokusirati imajući u vidu situaciju na terenu.

Normalizacija odnosa zavisi od dijaloga dva lidera pod okriljem EU, pozdravljamo anpre Mogerini, poziva obe strane da pokažu spremnsot za kompromis i političku volju za postizanje sporazuma što će i Prištini i Beogradu omoguhiti napredak ka EU i stabilnost regiona.

Ekvatorijalna Gvineja apeluje na dve strane da nastave dijalog i ističe da eventualni sporazum mora biti međunarodnim pravom, a rešenje prihvatljivo za obe strane.

Dodatni porez na robu iz Srbije koji je uvela Priština potkopava regionalnu saradnju i poverenje, smatra predstavnica te zemlje.

Diplomatski predstavnik Švedske ocenio je da su preduzeti važni koraci u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naglasivši da je za stabilnost celog regiona, važno što pre postići obavezujući sporazum. Švedska istakao je, podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijana.

Švedski ambasador pozvao je na strateško preispitivanje misije UN, proređivanje sednica SB UN i dva izveštaja generalnog sekretara UN godišnje.

Ambasadorka Etiopije istakla je da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Pozdravila je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističući da Etiopija ohrabruje obe strane da pronađe uzajamno prihvatljivo rešenje.

Izrazila je zabrinutost zbog "slabog napretka" kada je reč o uspostavljanju ZSO i primeni drugih dogovora i pozvala obe strane da se uzdrže od poteza koji izazivaju tenzije.

Ambasadori Bolivije i Perua pri Ujedinjenim nacijma pozvali su na poštovanje Rezolucije 1244 UN na sednici Saveta bezbednosi UN posvećenoj situaciji na Kosovu.

Predstavnik Bolivije Šaša Ljorenti pozvao je u svom izlaganju na poštovanje Rezolucije 1244 UN i zatražio poštovanje nezavisnosti Republike Srbije.

Ljorenti je takođe zatražio od prištinskih vlasti da ispoštuju ono što je dogovoreno i dopuste osnivanje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

Ljorenti je rekao i da je formiranje vojske Kosova suprotno Rezoluciji1244 i međunarodnom pravu.

Predstavnik Perua Gustavo Mesa-Kuadra pozvao je na poštovanje Briselskog sporazuma i poručio da se nedavni pravni sporazumi po pitanju vojske Kosova moraju temeljno ispitati i sa stanovšta šta bi njeno formiranje značilo po mir na Balkanu.

Oba južnoamerička predstavnika pohvalila su rad Unmika.

ČITAKU TRAŽI PODRŠKU ZA ČLANSTVO TZV. DRŽAVE KOSOVO U INTERPOLU

Završena sednica SB o KiM: Ambasadori podeljeni o Unmiku i Interpolu, daju podršku dijalogu.

Ambasadorka samoproglašenog Kosova u SAD Vljora Čitaku pozvala je međunarodnu zajednicu da podrži članstvo tzv. države Kosovo u Interpolu tvrdeći da oni koji opstruiraju prijem Prištine indirektno pomažu organizovanom kriminalu.

"Ne može se očekivati da se Kosovo efikasno bori protiv međunarodnog kriminala ako nije član Interpola, Kosovo ne može i ne treba da bude crna rupa u Evropi", rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu.

Čitaku tvrdi da policija tzv. Kosova ispunjava sve kriterijume da postane kredibilan partner u borbi protiv međunarodnog kriminala,

"Očigledno je da od držanja Kosova van Interpola korist imaju samo kriminalci, narkokarteli i teroristi. Zapitajte se da li želite da budete na toj listi?", kaže Čitaku.

Isti princip, dodala je, važi i za uspostavljanje kosovskih oružanih snaga. Tzv. Kosovo, tvrdi, ne pravi vojsku da bi pretilo ili napalo nekog, već menja mandat bezbednosnih snaga da bi, kako kaže, "one mogle da daju doprinos regionalnoj i globalnoj bezbednosti u punom obimu".

"Niko sem građana Kosova nema pravo veta na uspostavljanje kosovske vojske. To je pitanje suverene odluke koju će Kosovo doneti uskoro. To nije nešto o čemu ćemo ikad razgovarati sa Srbijom, i to nije suprotna rezoluciji 1244", rekla je Čitaku.

Ponovila je kao i na ranijim sednicama optužbe na račun Srbije, a optužila je i Beograd za neispunjavanje svojih obaveza iz Briselskog sporazuma.

Prema njenim rečima, Srbija krši CEFTA sprazum dampingom svojih proizvoda zbog čega je, navodi, uvođenje 10 procenta poreza od strane Prištine bilo neizbežno, ekonomski i politička razumna mera.

Dodala je da je dijalog sa Beogradom jedini put napred, ali da on nije o pravu tzv. države Kosovo na postojanje, već isključivo o "pomirenju i uzajamnom priznanju".

Ona je takođe pozvala Savet bezbednosti da proredi sednice navodeći da resursi UN mogu bolje da se iskoriste.

Čitaku je takođe zahvalila karipskim zemljama koje su, kako je navela, ponovo potvrdile podršku samoproglašenom Kosovu.

DAČIĆ: KIM DA BUDE U DALjE VISOKO NA AGENDI SB UN

Konflikt na Kosovu je daleko iza nas, ali smo daleko od stabilne i bezbedne situacije i zato Kosovo treba i dalje da bude visoko na agendi SB UN , poručio je večeras šef diplomatije Srbije Ivica Dačić u Njujorku.

U vreme kada Srbija nastoji da dođe do trajnog rešenja za KiM drugačiji pristup bio bi kontarproduktivan, ocenio je on na sednici SB UN o KiM, prvoj posle šest meseci.

Podsetio da je članstvo u ovom telu privilegija ali i odgovornost u cilju prevencije konflikata.

On se zahvalio Kini, predsedavajućoj SB UN, na tome što je stavila pitanje Kosova i Metohije na dnevni red, nakon što je Velika Britanija odlučila da to pitanje tokom nejnog predsedavanj u avgustu ne bude razmatrano.

"U avgustu nije bilo sednice i ne mogu a da ne izrazim nezadovoljstvo zbog odluke Velike Britanije što je tako odlučila uz objašnjenje da situacija mirna i da se na terenu ništa ne dešva", rekao je Dačić.

Kako kaže, u govoru će objasniti zašto je ot pogrešna pristup i zašto je važno da ova temai dalje ostane visoko na agendi SB UN.

Zbog neuspeha u dogovaranju o dnevnom redu stvorena je loša atmosfera između Beograda i Prištine, alii među članicama SB UN, a postojala je opasnost da se program rada SB UN dovede u pitanje što nije dobro.

"Smatram da o tome treba da postignu dogovor sve članice SB UN i da to nije tehnička stavr", poručio je Dačić.

Podsetio je da Zajednica srpskih opština nije formirana 2000 dana i da je Priština imala u prethodnom peridou jednostrane korake.

TANIN: JEDNOSTRANI POTEZI DODATNO POVEĆAVAJU TENZIJE

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da su odluka prištinskih vlasti da uvede porez na robu iz centralne Srbije i usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova dodatno povećali tenzije između Beograda i Prištine.

"Nedavno usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova u kosovskom parlamentu koje bi trebalo da unaprede njihovu snagu i zonu odgovornosti izazvalo je nove tenzije. To pitanje se mora pažljivo regulisati kako bi koraci koji će se preduzeti biti rezultat političkog procesa u kojem učestvuju svi uz poštovanje odgovarajućih zakonskih regulativa", rekao je Tanin.

On je naveo da su prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači potvrdili uzajamne namere da nastave dijalog.

Tanin je pak ukazao da su politički razgovori u Briselu održani u situaciji u kojoj preovladavaju suprotstavljene akcije na terenu.

"Mnoge od tih akcija nose posledice po stanovništvo, akcije i postupke koji pokušavaju da preduprede sporazum i ne idu u prilog političkom sporazumu i kompromisu. Bilo o velikim ili malim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da utiču na situaciju na terenu, a pod time mislim na razne oblasti - infrastrukturu, ekonomiju", rekao je Tanin.

On je dodao da je najava kosovske vlade da će biti uveden 10-procentni porez na proizvode iz Srbije i BiH "dodatno povećala tenzije između Prištine i Beograda i stvorila nestabilnost za firme i građane".

Podsetio je da je vlada Srbije osudila tu meru kao štetnu i povredu sporazuma CEFTA.

Tanin smatra da su reforme koje su potrebne u oblasti vladavine prava i institucija doživele pritisak zbog etničkih tenzija.

"Širi kontekst dijaloga između dve strane ponekad je u senci zbog raznih nerešenih problema", rekao je on i dodao da je evropska perspektiva i dalje veliki motivator za politicke lidere i da pomaže miru i stabilnosti.

Tanin je ukazao da su centralne stavke Briselskog sporazuma važne uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština. "Ostvarenje i njihova puna primena krucijalni za napredak na terenu", naveo je on.

Šef Unmika ukazao je da svaki uspešan proces pregovora zahteva puno angažovanje i usvajanje od strane lokalnih građana i političkih predstavnika.

On je dodao da Unmik ostaje posvećen promovisanju dugoročnog pomirenja na raznim nivoima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak