Od sledeće godine žene rade šest meseci duže do ispunjenja uslova za penziju

Radio 021 14.11.2018 14:30
Od sledeće godine žene rade šest meseci duže do ispunjenja uslova za penziju


Ostalo je još mesec i po dana za zaposlene koji ispunjavaju ovogodišnje uslove za penzionisanje da podnesu zahtev, a svaki zahtev podnet nakon Nove godine odnosiće se na uslove koji važe za 2019. godinu, što za žene znači da moraju da rade pola godine duže.Prema Zakonu o PIO, uslov za odlazak žena u penziju u ovoj godini je, za starosnu penziju 62 godine života i najmanje 15 godina penzijskog staža, a uslov za odlazak u prevremenu penziju, koja nosi trajno umanjenje od 0,34 odsto po mesecu nedostatka do pune, je 38 godina staža i najmanje 56 godina i četiri meseca života.
 
Već od početka naredne godine, uslov za starosnu penziju za žene biće 62 godine i šest meseci, odnosno pola godine života više. S druge strane, uslov za prevremenu starosnu penziju za žene dogodine je 38 godina i šest meseci staža i najmanje 57 godina života, piše Dnevnik.
 
U prevremenu starosnu penziju mogu i muškarci i njima je u ovoj godini potrebno 40 godina penzijskog staža i najmanje 57 godina i osam meseci života.
 
Svi koji se stažom i godinama uklapaju u uslove penzionisanja, bez obzira da li je reč o starosnoj ili prevremenoj starosnoj penziji, treba da do poslednjeg dana 2018. godine podnesu zahtev Fondu PIO za odlazak u penziju i prilože svu potrebnu dokumentaciju. S danom podnošenja zahteva u firmi traže raskid radnog odnosa zbog odlaska u penziju. Između zahteva za penzionisanje i zahteva za raskid radnog odnosa ne sme biti praznog hoda, odnosno datumi treba da se poklapaju.
 
Nakon podnošenja zahteva sa penzionisanje, Fond PIO će u roku od 90 dana doneti privremeno rešenje o penzionisanju, a zatim i konačno. U obračun visine penzije ulaze sve godine penzijskog staža. 
 
Prvi korak u izračunavanju visine penzije je utvrđivanje visine svih zarada koje je budući penzioner ostvario tokom radnog veka u svakoj kalendarskoj godini. Potom je neophodno ostvarenu zaradu u svakoj godini uporedii sa prosečnom platom u Srbiji za isti period.
 
Visina penzije zavisi od ličnog boda, koji se množi sa opštim bodom. Lični koeficijent utvrđuje se kada se sabere svaka godišnja zarada i podeli sa prosečnom zaradom za svaku godinu pojedinačno. Dobijeni iznos za svaku godinu sabira se i deli sa ukupnim penzijskim stažom. Kada se utvrdi koeficijent, on se množi sa godinama staža i tako se dolazi do ličnog boda. Na kraju se taj lični bod pomnoži sa optštim bodom koji se utvrđuje svake godine. Do ovog meseca on je iznosio 772,31 dinar.
 
"Novopečeni" penzioneri moraju znati da prvo dobijaju privremeno rešenje o penzionisanju, a tek nakon određenog vremena, koje je poslednjim izmenama Zakona o PIO smanjeno, konačno. To konačno rešenje može doneti veću penziju, ali može i manju. U slučaju da se pri konačnom obračunu pokaže da je penzioner u vreme privremenog rešenja o penzionisanju primao više nego što treba, on ima obavezu da preplatu vrati, što se može uraditi u više rata.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak