Nadimci gradova širom sveta

Radio 021 14.11.2018 14:25
Nadimci gradova širom sveta


Kao i ljudi i veliki gradovi se rađaju, razvijaju, menjaju. I kao što tokom života svi mi dobijamo nadimak koji nas najbolje ili najšaljivije opisuje tako su i veliki svetski gradovi dobili svoje nadimke po kojima ih ceo svet prepoznaje.Prirodne odlike i položaj, neki istorijski trenutak ili ličnost koji su obeležili grad, arhitektonske specifičnosti i još mnogo toga poslužilo je kao inspiracija u smišljanju ovih nadimaka, piše CDM.
 
Evo najzanimljivijih:
 
Višegrad je Andrićev grad zbog čuvenog dela nagrađenog Nobelovom nagradom, dok je Novi Sad pak srpska Atina. Zagreb mnogi u Evropi zbog svoje arhitekture znaju kao Mali Beč. Split je zbog velelepne palate iz rimskog doba ostao Dioklecijanov grad, a Dubrovnik je sa pravom Biser Jadrana. 
 
Kao jedan od najlepših gradova Evrope Budimpešta je Biser Dunava, a po svojoj lepoti Bukurešt je poneo laskavi nadimak Mali Pariz. Pariz je poznat kao Grad svetlosti zbog vodeće uloge tokom prosvetiteljskog perioda u Evropi, ili Grad ljubavi jer je mnogim parovima sveta želja za romantično putovanje upravo francuska prestonica.
 
Od većih evropskih gradova Beč je poznat kao Carski grad dok je Prag Grad stotinu tornjeva. Venecija je Nevesta mora, a gradovi severne Evrope Briž, Amsterdam i Sank Petersburg dele nadimak Venecija severa zbog činjenice da stotine mostova preseca njihove kanale po ugledu na "pravu" Veneciju.
 
Rim je Večni grad zato što je uvek bio prestonica, dok je Gaudi toliko oblikovao Barselonu da je ona danas poznata kao Gaudijev grad ali i kao Grad grofova. Jasno je zašto je Jerusalim Sveti grad, Milano Svetska prestonica mode, Bordo Grad vina, a Grenobl Prestonica Alpa. Moskva je između ostalih nadimaka poznata i kao Treći Rim.
 
Ništa manje zanimljivi nisu ni vanevropski gradovi, zaključuje CDM.
 
Njujork svi znamo po nadimku Velika jabuka dok je kockarska prestonica sveta Las Vegas Grad greha. Čikago je Vetroviti grad, a Filadelfija Grad bratske ljubavi. Majami je između ostalog i Mala Kuba, a Pitsburg Gvozdeni grad.
 
Kanadski Montreal nosi interesantno drugo ime Veliki dim dok je aristokratski Toronto Kraljičin grad.
 
Australija ima jednu od najlepših svetskih luka Sidnej pa i ne čudi da ga svet zna kao Lučki grad. Melburn je pak Evropa Australije. Najjužniji svetski grad Ušuaja (Ognjena Zemlja) sa pravom je poznat kao Kraj sveta. Najveći gradovi Južne Amerike su Brazilska lokomotiva (Sao Paolo) i Američki Pariz (Buenos Ajres). Rio de Žaneiro zovu i Veličanstven grad.
 
Indijski Mumbaj nosi romantično ime Grad snova, Singapur je Grad lavova, Hong Kong pravi Biser orijenta, a uvek strogi Peking je Zabranjeni grad. Šangaj neki zovu i Njujork istoka.
 
I u Africi imamo Pariz i to onaj na Nilu. U pitanju je naravno nadimak Kaira. Adis Abeba nosi snažan nadimak Grad Ljudi, a neobičan nadimak Grad oker boje poneo je Marakeš.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak