Донаторски пројекат у Аустрији

DobreVesti.rs, 12.11.2018 21:28
Донаторски пројекат у Аустрији


У Аустрији су одржани донаторски пројекат и донаторско вече за помоћ и подршку Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу 'Адлигат'Између осталог, сакупљено је двадесет хиљада књига како би се формирало најбоље одељење литературе на немачком језику на Балкану.

Вече је организовала аустријска невладина организација Удружење за енергију – Аутарки, предвођена новинарем Хербертом Штармулером који је о Адлигату објавио серију текстова у аустријским медијима. Нарочито је био запажан његов текст у викенд културном додатку познатог бечког листа „Die Presse“. 

Господин Штармулер је пре годину дана посетио Адлигат. Био је импресиониран, како сам каже „најважнијим културним пројектом између Беча и Истанбула“ и одлучио да о постојању велике библиотеке Адлигата, те о Музеју књиге и путовања и Музеју српске књижевности обавести и аустријску јавност. Припреме за донатроско вече су трајале месецима, а један од циљева ове акције је да се у Адлигату нађе највећа збирка књига на немачком језику на Балкану. 

Донаторска акција је трајала две недеље током којих је о пројектима Адлигата извештавано у више аустријских медија. Акција је затворена донаторском вечером на Михаелфарми у месту Корнеубург предавањем председника Адлигата, Виктора Лазића. Предавање о настанку, функционисању и циљевима овог удружења, али и о историји књиге у Србији, одржано је пред многобројним аустријским донаторима, библиофилима и издавачима. 

Ово је једна од највећих донација из области културе упућених у Србију из Аустрије у претходних неколико  деценија. Господин Штармулер именован је за званичног представника/амбасадора Удружења Адлигат у Аустрији.

 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak