Vučić s Merkel o neodgovornim potezima Prištine, razgovarao i sa svetskim liderima

RTV 11.11.2018 18:57
Vučić s Merkel o neodgovornim potezima Prištine, razgovarao i sa svetskim liderima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić informisao je u Parizu nemačku kancelarku Angelu Merkel o toku dijaloga Beograda i Prištine, kao i poslednjim, neodgovornim, potezima Prištine koji se tiču povećanja taksi na robu iz Srbije i BiHVučić je u razgovoru istakao da ne razume kada neko na neodgovoran način krši postignute sporazume i narušava regionalnu saradnju i stabilnost, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Vučić se sa Merkel sastao u Parizu pre svečane ceremonije obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata i to na inicijativu nemačke kancelarke.

Sa njom je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

Vučić obavestio je kancelarku Merkel o toku dijaloga i poslednjim potezima Prištine koji se tiču povećanja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, istakavši da ne razume kada neko na neodgovoran način krši postignute sporazume i narušava regionalnu saradnju i stabilnost.

On je informisao kancelarku i o poboljšanju ekonomske situacije u Srbiji, zahvalivši joj na povećanju broja nemačkih investicija u Srbiji, koji danas zapošljavaju više od 52.000 ljudi.

Kancelarka Merkel pozdravila je ekonomske uspehe Srbije i istakla da ona želi da pomogne da se u regionu zapadnog Balkana održi mir i stabilnost.

Predsednik Srbije, prilikom sinoćnjeg obilaska izložbe "Pikaso: plavo i roze" u Muzeju Orsej, organizovanog za više od 70 šefova država i vlada koji prisustvuju svečanosti u Parizu, kao i naknadnom koktelu, razgovarao je sa više čelnika država, a ponajviše se u razgovoru zadržao sa kancelarkom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom,

Na 100. godišnjicu Prvog svetskog rata, francuski predsednik Emanuel Makron pokrenuo je inicijativu i u Francuskoj napravio centar međunarodnog obeležavanja te godišnjice.

Vrhunac svečanosti ove godine bila je ceremonija kod Trijumfalne kapije na koju je Makron pozvao više od sedamdeset šefova država i vlada koje su direktno ili indirektno učestvovale u ratu.

Ulice u Parizu, oko mesta gde se održava centralna manifestacija, zatvorene su za saobraćaj, a za bezbednost visokih gostiju, među kojima su i američki i ruski predsednik, Donald Tramp i Vladimir Putin, brine više od 10.000 policajaca.

Vučić inače na reveru nosi Natalijinu ramondu - "cvet fenkis", simbol iskušenja i vaskrsnuća Srbije u prvom svetskom ratu.

Ostali lideri nose različak. 

O razgovoru s Merkelovom

Vučić je izjavio  da će Nemačka osuditi politiku rušenja sporazuma CEFTA, odnosno odluku Prištine da poveća porez na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Mislim da će Nemci, nedvosmisleno, pokazati svoj odnos prema rušenju sporazuma CEFTE. Ne želim da govorim da je to rezultat današnjeg sastanka (sa Angelom Merkel), već dosledne politike Nemačke. Kao što znam da će biti za nezavisnost Kosova, znam da će osuditi politiku rušenja sporazuma CEFTA", rekao je Vučić novinarima u Parizu, gde prisustvuje obeležavanju 100. godina od završetka Prvog svetskog rata.

Vučić je rekao da pred Merkelovom nikada ne kuka i ne govori ružne stvari o drugim ljudima, da se ponaša odgovorno i ozbiljno te da zato nije slučajno što se on video sa nemačkom kancelarkom toliko puta.

"To nije slučajno. Ako mislite da je zato što smo isti kao drugi, nije tako", naveo je Vučić.

Jedino negativno što je rekao Merkelovoj i drugima jeste upravo to da Priština krši CEFTA sporazum.

"Kada imate posla sa ljudima koji su to u stanju da urade, jasno vam je da treba da se plašite šta sledeće mogu da urade. To je jedina sitnica koju sam od drugima negativno rekao. Nisam došao da kukam Merkelovoj, Trampu i Makronu o drugima, to rade nedorasli lideri. Za ovo sam rekao da moraju da objasne o čemu se radi. Ne razumem. Užasno sam uplašen za budućnost jer ne znam šta te glave mogu da urade. Mislim da će Nemačka nedvosmisleno pokazati svoj odnos i osuditi rušenju sporazuma CEFTE", rekao je srpski predsednik.

Vučić je rekao da ne može da razume kako neko može tako neodgovorno da se ponaša u 21. veku.

"Kada ne mogu da razumem šta je u nečijoj glavi, onda sam užasno uplašen za našu budućnost jer je i naša budućnost zavisi od tih takvih glava", rekao je Vučić.

"Naše je da govorimo o našoj odgovornosti, o tome šta je naš posao. Oni poštuju naše ekonomske rezultate izuzetno. To nemačka kancelarka izuzetno poštuje i danas je to rekla", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da Merkelova poštuje sve što je uradio za stabilnost u Srbiji i regionu.

Kaže da i Merkelovoj, Makronu i sve pita "o kojim granicama govore".

"Janjić i drugi misle na granice nezavisnost Kosova, kao i Merkelova i drugi, a znamo li mi gde su granice kada Rusija, Španija, Nemačka, Srbija, svi govore drugačije", kaže Vučić.

Ističe da je pozvao na mir kako ne bismo brinuli za bezbednost na KiM.

Merkelovoj je izneo ovaj, kako kaže, racionalni stav, ali su se neki u Srbiji "našli na strani ljotićevske politike", jer imaju zajednički cilj - da obore Vučića.

"Politika normalne Srbije je politika kompromisa, razumevanja i zaštite nacionalnih interesa. Oni nisu u stanju da poštuju CEFTA sporazum, dakle, miljama smo udaljeni od bilo kakvog sporazuma i dogovora. Ako budemo ikada bliže, obavestiću vas. Formiraju vojsku, vrše progon nad našim ljudima i monasima, tuku Đurića, ne daju ljudima da posete svoja groblja... Pa, mogu li da poštuju takvi ljudi bilo šta - zapitao je predsednik Srbije.

O susretima i razgovorima u Parizu: Podižemo ugled Srbije

Vučić je istakao,  posle susreta sa nizom svetskih lidera u Parizu, da se Srbija i njen ugled u svetu ponovo podižu i da će to biti njegov cilj i posao i u budućnosti.

Sa Putinom je, kaže, govorio kratko, a sinoć malo duže sa Lavrovim.

"Očekujemo ga sredinom januara, poseta se priprema", dodao je Vučić, rekavši da misli da tokom njegove posete može da bude potpisano 10 važnih sporazuma, možda čak i 15.

Razgovarao je i sa Borsovim.

Dva puta je razgovarao i sa Emanuelom Makronom, domaćinom svečanosti, kojeg očekuje za dvadesetak danas u Srbiji.

Vučić je ukazao da je razgovarao i u tri navrata, kratko, sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji će za 20 dana doći u Beograd.

"To je ono što je bio deo našeg posla. Ono na šta ne možemo da utičemo, a znam da svako u Srbiji ima knedlu u grlu, činjenica da je svuda istaknuta kosovska zastava i njihov odnos, ali ne mislite da je on jednak, pošto svi znaju razliku između nas. To je nešto što traje deceniju, možda od 1988", rekao ej Vučić.

On je istakao da se to neće skoro promeniti, te dodao:

"Mi moramo svoju poziciju da menjamo, da budemo snažniji i sve prisutniji, da imamo više argumenata i borimo se još jače", zaključio je Vučić.

"Čestitam praznik građanima Srbije i sto godina od velike srpske pobede u Prvom svetskom ratu, u kojem smo položili mnogo života na oltar otadžbine. Posle decenija propadanja i urušavanja naše zemlje Srbiju ponovo podižemo. Njen ugled, ali i ekonomsku snagu pre svega, ali i svaku drugu i to će biti naš posao i u budućnosti", naglasio je Vučić u izjavi novinarima.

Tramp mi je rekao da su Srbi veliki narod

Vučić je rekao da je u dva navrata, na kratko, razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji je istakao da su Srbi veliki narod.

"Rekao je da su Srbi veliki narod i da ja predstavljam veliki narod. Ponosan sam jer je on, pored Putina, ovde najveća zvezda. Ovo je rekao pred 25 ljudi", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da nije bilo vremena ni prostora za duži i ozbiljniji razgovor sa američkim predsednikom, ali da je on tokom susreta izrazio nadu i želju da Srbija sa SAD ostvari bolje odnose i da Tramp poseti našu zemlju.

Rekao je i da su jedan drugom čestitali praznik.

"Siguran sam da ne zna da sam predsednik Srbije, bez obzira što smo se i ranije videli. Nisam od onih koji pate od kompleksa viših vrednosti i značaja. Znam da nema pojma ko sam. Dok se ja predstavim i kažem osnovne stvari o Srbiji… Bio sam srećan kad je to bila njegova reakcija", rekao je Vučić.

On je dodao da je Tramp svoj komentar ponovio i pred drugim ljudima.

O protokolu: Ili ste deo sveta, ili se sami isključujete

Vučić je istakao povodom rasporeda sedenja šefova država i vlada na ceremoniji u Parizu, da protokol na tom događaju svakako nije izraz odnosa snaga, te da je do njega da se ponaša dostojanstveno, drži do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavlja na najbolji mogući način našu zemlju, te spreči da bude isključena iz sveta, iako ima ponekad knedlu u grlu.

Na pitanje novinara kako komentariše da su neki lideri regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je Hašim Tači imao najbolju poziciju od svih iz regiona.

"Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj....", rekao je Vučić.

Srpski predsednik je ocenio da to "ni blizu nije izraz odnosa snaga", te objasnio:

"Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. Predsednik Rusije doći će u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo", objasnio je on.

Što je neko ovako postupio, prema njegovim rečima nije imalo nikakve veze sa azbučnim redom.

"Kod mene su bili predstavnici Letonije. Ali, da pravim tamo skandal nije bilo ni mesta niti ima smisla. Imali smo važne i dobre razgovore, obavili dobar posao za našu zemlju", kazao je on dodajući da sumnja šta se desilo, ali da ne želi da to javno govori.

Ta njegova sumnja, kako kaže, bez ikakve greške bi pogodila šta se stvarno dogodilo.

"Možete misliti šta je neko mislio kada je Tačija stavio iza Putina, sa kojim se rukovao. Iza leđa je Putinu došao Tači i pružio ruku, a tek kada je šef ruske države shvatio ko je taj čovek okrenuo se drugima"; objasnio je Vučić.

"Ili ćete da budete deo sveta ili ćete sami da se isključite, ja da isključim Srbiju zbog njihovih grešaka i naših slabosti u prošlosti ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavljam ih na najbolji mogući način", poručio je on.

Rekao je da predsedniku Makronu želi dobru posetu Srbiji i pozvao građane da ga dočekaju na najbolji mogući način i pokažu srpsko gostoprimstvo. 

Nije bilo potrebe da razgovaram sa Tačijem

Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije bilo nikakve potrebe da razgovara sa Hašimom Tačijem u Parizu i naveo da su se videli pre nekoliko dana u Briselu, uz ocenu "nije bilo neko sjajno veče".

Vučić je odgovarajući na pitanja novinarima u Parizu, gde je prisustvovao obeležavanju 100 godina od obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, a u vezi pominjanja u medijima mogućnosti njegovog susreta sa Tačijem uz posredovanje svetskih lidera rekao:

"Pretpostavljam da nije bilo potrebe za tim. Sreo sam ga u Briselu pre dve, tri večeri i nije bilo baš neko sjajno veče. A ne može da bude sjajno veče kada vam neko uvodi poreze ili takse - kako da bude".

On je na pitanje o "razgraničenju" i da li je o tome razgovarao sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel naveo da je o tome davno razgovarao sa njom i da mu je i tada rekla da se tome protivi kao da bi bila mnogo oštrija u reagovanju da nije on u pitanju jer ceni šta je sve uradio za Srbiju i stabilnost regiona.

Ponovio je da je i tada rekao da govori ono što misli i da se toga drži, ali i da razume poziciju Nemačke.

"Kada govorite o Pandorinoj kutiji - o kojim granicama govorite?", upitao je Vučić i dodao da svi koji o tome pričaju, kao i neki kod nas, zaboravljaju da kažu da pri tome misle o granicama takozvanog nezavisnog Kosova.

"A, znamo li mi gde su granice kada Rusija, Španija, Nemačka, Srbija, svi govore drugačije", kaže Vučić.

Na granice Španija gleda na jedan, kaže srpski predsednik, a Italija na drugi način, Rusija na jedan, a SAD drugi, Kina na prvi, Nemačka na drugi način, i sve to treba rešavati kako bi imali mir i da ne bi brinuli da li će neka "luda glava da uvodi takse, ili vojsku na sever Kosova".

Kako je naveo, ekstrema ima svuda, tako kod nas imamo one koji su za nezavisno Kosovo i dali bi i Kragujevac samo da se "ratosiljaju svega", sa fašistima koji prebijaju žene, a govore da je "naše sve do Valone", a sve zarad jednog istog cilja - kako da obore Vučića sa vlasti.

Naglasio je da je politika normalne, pristojne i moderne Srbije politika kompromisa i razumevanja i zaštite nacionalnih i državnih interesa.

Odgovarajući na pitanja u vezi razgovora koje je imamo sa Merkel o KiM, Vučić je ponovio da nema šta da se priča o nekom rešenju u momentu kada ni Cefta sporazum, zbog nekih u Prištini ne može da se ispoštuje, te ponovio da smo miljama daleko od nekog dogovora.

On je rekao da se naslušao tih teorija zavere i podsetio na jednog političara, koji je pričao da će 4. novembra biti referenduma i izbora, a taj datum je prošao.

Gde je taj referendum, upitao je Vučić i dodao da je "taj pouzdano znao šta će se dešavati posle prethodne posete koju je imao Parizu i sastanka sa Makronom, ali nikako da objasni odakle mu sedam miliona evra, ili jedan drugi 25 miliona evra koje su opljačkali...".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak