Premijera 'Srbenke' u Domu omladine

Novosti 11.11.2018 09:15
Premijera 'Srbenke' u Domu omladine


Na festivalu angažovanog filma 'Slobodna zona' delo Nebojše SlijepčevićaFESTIVAL angažovanog filma "Slobodna zona" u subotu uveče u 20 časova, u Domu omladine, premijerno prikazuje potresni dokumentarac "Srbenka", hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, koji je na ovogodišnjem Kanu proglašen za dokumentarac godine.

"Srbenka" se osvrće na događaj 1991, kada je u centru Zagreba ubijena 12-godišnja devojčica srpske nacionalnosti, a četvrt veka kasnije, kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Kako je istakao Miljenko Jergović, gost-selektor festivala, "Srbenka" je jedan od važnijih dokumentarnih filmova snimljenih u južnoslovenskim zemljama posle 1990.

- Nastao na rubu jedne pozorišne predstave, posvećene devojčici koja je zajedno s roditeljima ubijena u Zagrebu, jer je, po merilima njenih ubica, bila `pogrešne nacionalne pripadnosti`, on govori o drugoj devojčici, koja je, trinaest godina kasnije, s užasom i ogromnom tugom otkrila da je iste te nacionalne pripadnosti - zapisao je Jergović.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak