Milan Vlajčić o izborima u SANU: Akademski harakiri

Blic 09.11.2018 09:42
Milan Vlajčić o izborima u SANU: Akademski harakiri


Mnogo se buke diglo uoči novih izbora za stalne i dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti (sudnji dan je 9. novembar), isplivalo je mnogo prljavog veša sa raznih stranaČelnici SANU su odgovarali ponekad nadmeno, pozivajući se na statut Akademije, tajnost izbora, ali i udarcima nedostojnim za akademske svilene duše.

Poslednje utočište odbrane je pravo da se glasa u tajnosti. Tajnost je u korenu tajnih društava, masonskih udruženja, rozenkrojcera i sličnih udružbi. Tajnošću se sadašnji sastav Akademije brani - da se ne daj bože ne pojave bolji, pametniji, ili oni koji ne zadovoljavaju nepisane uslove udaranja u nacionalističke zurle.

Zato se u novije vreme događalo da tamo ne može da prođe jedan Bogdan Bogdanović, Radomir Konstantinović, Ranko Bugarski, Ivan Čolović, Jovan Hristić, Jovan Ćirilov, Aleksandar Žak Popović, Vladimir Stamenković, Borislav Radović, Branislav Petrović, Miroslav Josić Višnjić.... Neki od pomenutih nisu ni pristali da se o njima glasa u krugu miljenika duha literarne sekcije Prve proleterske, a drugi (Hristić i preostali u pomenutom nizu) pristali su na nagovor članova Odeljenja za književnost i jezik, a onda nisu ni dobili glasove punog sastava ovog odelenja! Ovaj licemerni mehanizam je najefikasniji: mi smo uz tebe, a onda te tajno išutiramo... Pre neki dan je ugledni akademik Dejan Despić, kompozitor i muzikolog visokog ranga, objavio pismo u „Danasu“, tvrdeći da je u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti propala kandidatura Milana Mihajlovića, Ivane Stefanović, Zorana Erića i Rajka Maksimovića. Svi su na tajnom glasanju dobili samo po jedan glas, a pošto je Despić glasao za njih, onda je prepoznao da su ih svi preostali isprezirali. Despić je objavio u ovom pismu da neće učestvovati u sledećem glasanju.

SANU 
SANU

Nekoliko dana - tajac. Mehanizam unutrašnje odbrane na klanovskoj osnovi, s animozitetima i zakulisnim odbranama sopstvenog ega, jasno je obelodanjen.

A onda je nekoliko dana kasnije, iz Akademije „Danasu“ (31. oktobar) pristigao demanti koji ništa ne demantuje. Pod naslovom „Pismo je ukradeno i nevalidno”, sekretar Odeljenja likovne i muzičke umetnosti Milan Lojanica je saopštio da je pismo ukradeno (kako, od koga?), da je nevalidno (bez ijednog dokaza da je nešto dopisano). Pominje se da se akademik Despić nešto zbunio u računu, naknadno mu je pokazano (kao na onom varu u fudbalskoj utakmici) da mu je neka nevažna brojka promakla. Pošto vara nema u ovom slučaju, neko je u Akademiji rešio da smanji bruku (ko bi sada njima lako poverovao posle silnih munjavina i neubedljivih vađevina). E pa lepo su se oprali i zakitili!

Elem, akademik Despić, pritisnut i zbunjen, dodatno je u istom dopisu g. Lojanice objasnio da će ipak glasati. Nije važno što je pomenuta četvorka vrsnih stvaralaca ostala u bubnju. I oni su po oprobanom mehanizmu bili ohrabrivani da pristanu na igru tajnih glasanja. I njima će Đura, onaj iz Kovačevićevog „Balkanskog špijuna“, oprostiti što im se nešto neprijatno dogodilo. Na internetu sam našao pun sastav odeljenja koje je glasalo, obavivši posao besprekorno. Tu ima uglednih umetnika, njihova imena neću sada objaviti, ali sramota se ne može sakriti. Svaka im čast, ako mogu mirno da spavaju, onda su bespovratno utonuli u boljku koju Englezi zovu Moral Insanity.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak