'Merkelova broj dva' u trci za vođstvo CDU

Politika 09.11.2018 09:20
'Merkelova broj dva' u trci za vođstvo CDU


Anegret Kramp-Karenbauer, predstavljena kao naslednica kancelarke Angele Merkel, juče je zvanično podnela kandidaturu za vođstvo Hrišćansko-demokratske unije (CDU), prenosi Beta.Kandidatkinja u medijima poznata kao AKK ali i kao „Merkelova broj dva” ili „Merkelova bis”, od februara je generalna sekretarka CDU i jedan je od favorita nemačke kancelarke koja je krajem oktobra odustala da vodi stranku.

Anegret Kramp-Karenbauer (56) juče je odala priznanje kancelarki ocenivši da će njen odlazak sa političke scene značiti kraj jedne ere.

„Danas je jasno da Angeli Merkel treba da zahvalimo za mnoge stvari”, rekla je ona i dodala da će ići njenim koracima. „Prethodnici su nam uvek tu”, dodala je kandidatkinja koju njeni protivnici kritikuju za nedostatak harizme.

Kramp-Karenbauerova je rekla da želi da „otvori novo poglavlje” u kontinuitetu, dok njeni glavni protivnici Fridrih Merc i Jens Span žele jasno da „okrenu drugu stranu” pominjući obnovu i novi početak.

Ona je kao priorite navela bezbednost, ekonomski prosperitet, oživljavanje evropskog projekta kao i pitanja digitalizacije i integracije u kontekstu potiskivanja rastuće popularnosti ekstremne desnice.

Oko 1.000 delegata stranke će 7. i 8. decembra na kongresu u Hamburgu birati novog lidera CDU.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak