Vojni sindikat Srbije: Bolničari na VMA rade na crno

Radio 021 09.11.2018 08:58
Vojni sindikat Srbije: Bolničari na VMA rade na crno


Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je na Vojnomedicinskoj akademiji deo ljudi angažovan na osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, precizirajući da je reč o medicinskim tehničarima i bolničarima, ali da se odredbe zakona o radu ne poštuju i ne sprovode.Ovi ugovori se, objasnio je sindikat, zaključuju na šest meseci, posle čega se zaključuje novi ugovor i naknada za rad iznosi manje od zakonom zagarantovane minimalne zarade, a odredjeni sati rada se i ne isplaćaju.
 
Sindikat je ukazao i na problem sa uplatom doprinosa, jer se, kao tvrde, "u praksi dešava da lice koje je radilo godinu dana, ostvari devet meseci staža osiguranja".
 
"Napominjemo da su ovim licima ugovori o radu istekli u avgustu 2018. godine, da su i posle isteka ugovora po dotadašnjoj praksi nastavila da rade, te praktično rade 'na crno', da im od tada nije isplaćen ni dinar naknade za njihovo angažovanje pa je praktično njihova egzistencija dovedena u pitanje", naveo je sindikat.
 
Sindikat je podsetio da je još početkom godine apelovao na ministra odbrane da položaj ovih radnika usaglasi sa zakonom, ali da "on to nije učinio, već nastavlja da propagira 'rad na crno'".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak