Todorić ostaje u zatvoru

N1info 08.11.2018 22:00
Todorić ostaje u zatvoru


Osnivač hrvatske kompanije Agrokor Ivica Todorić, kojem je danas održano prvo ročište posle izručenja iz Velike Britanije, ostaće u zatvoru, odlučio je istražni sudija zagrebackog Županijskog suda.Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora osumnjičen za izvlačenje više od milijardu kuna iz svoje nekadašnje kompanije, ostaje u istražnom zatvoru u koji je smešten nakon sinoćnjeg izručenja Hrvatskoj, odlučio je istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda.

"Nije određen pritvor zbog uticaja na svedoke, međutim, određen je zbog zbog opasnosti od bekstva. Ponudili smo kauciju, sve uslove pod kojima je on bio pušten u Engleskoj - identičnu kauciju, sve mere opreza. Ali, zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovde je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 hiljada funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas", izjavila je posle ročišta advokatica Todorića Jadranka Sloković.

Ona je kazala je da su ponudili milion kuna kaucije.

"Imamo pravo na žalbu, preduzećemo sve da naš klijent izađe", dodala je.

"Nedostupnost u postupku ne znači bekstvo, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga niko u Hrvatskoj tokom šest meseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj", rekao je advokat Čedo Prodanović.

Istražno ročište počelo je danas oko 16.30 sati, kada su, nakon što je kratko boravio u ćeliji u prizemlju Županijskog suda, policajci odveli Ivicu Todorića pred istražnog sudiju.

Todorića je sinoć, odmah nakon sletanja aviona u Hrvatsku, na pisti dočekao policijski automobil koji ga je odveo do Remetinca, pa nije prolazio putničkim terminalom.

U zatvorski krug ušao je u koloni službenih vozila nakon čega je usledila uobičajena procedura zatvorskog prijema - od pregleda do oduzimanja stvari i smeštaja u najverovatnije jednokrevetnu sobu.

U Remetincu mu je uručeno i sudsko rešenje o određivanju istražnog zatvora na koje ima pravo žalbe.

Izvor: N1

Jadranka Sloković, advokatica Ivice Todorića, kazala je ranije danas da Todorić neće podnositi žalbu, jer postoji žalba odbrane koja je ranije uložena. Tražiće ukidanje istražnog zatvora, rekla je.

"Kakvu žalbu da uloži? Mi smo žalbu predali, nemamo šta povlačiti. Tražili smo da se ukine istražni zatvor s obzirom na to da su svi svedoci ispitani", kazala je Sloković.

Što se tiče plana odbrane, advokatica nije bila raspoložena za pitanja o tome hoće li se Todorić braniti ćutanjem.

"Pitajte ih vi. Ajde da ja vama ispričam što ću u životu raditi...", rekla je najpre novinarima, a potom i dodala: "Mogu vam reći samo ono što mislim da treba reći, dok se ne dogovorim s njim ne mogu dati nikakvu izjavu".

Izvor: N1

U zatvor u Remetincu ranije danas došla je i supruga Todorića, Vesna.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je da su odustali od ispitivanja dva svedoka "zbog nepostojanja procesnih pretpostavki, ali da će biti ispitan jedan svedok koji se nalazi u inostranstvu".

Izvor: N1

Državno tužilaštvo jutros je demantovalo predsednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića koji je u utorak uveče izjavio da je "neslužbeno doznao da je DORH odustao od ispitivanja svedoka koji još nisu ispitani".

"Državno tužilaštvo u predmetu za koji pitate nije odustalo od ispitivanja ni jednog od svedoka i nije tačna izjava predsednika Županijskog suda u Zagrebu", potvrdili su u DORH-u za RTL.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak