Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, Vukosavljević sa glumcima

RTV 08.11.2018 21:37
Održan štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu, Vukosavljević sa glumcima


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pridružio se večeras glumcima Narodnog pozorišta, koji su stupili u štrajk sa zahtevom za smenom upravnika te ustanove kulture Dejana Savića, i rekao da Ministarstvo koje vodi i premijerka pažljivo prate situaciju, ali ne prejudiciraju kako će se ona rešiti.Interes Ministarstva kulture i informisanja je da ova ustanova kulture stabilno preživi krizu u kojoj se nalazi, rekao je Vukosavljević.

Značaj Narodnog pozorišta je toliki i takav da ne možemo preko kolena da preduzimamo poteze koje se tiču jedne od najvažnije ustanove kulture u Srbiji, rekao je Vukosavljević, koji je napomenuo da je došao da vidi kako će se ponašati akteri, jer je "čuo glasove" da će doći do nekih nesporazuma.

Ministarstvo kulture i informisanja sa velikom pažnjom prati situaciju i sa premijerkom Anom Brnabić pravi plan za vrlo brze poteze, rekao je on i predočio da ne prejudicira odluku.

Interes Narodnog pozorišta je važniji od svakog partikularnog, personalnog i svih drugih interesa, kazao je Vukosavljević, uz napomenu da je period od nekoliko nedelja za naše shvatanje prekratak da bi se napravili radikalni potezi.

Moramo, istakao je Vukosavljević, vrlo pažljivo da uspostavimo paradigmu kako ćemo se ponašati prema ustanovama od nacionalnog značaja, poput Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke, uvažavajući pritom interese, logiku i specifične okolnosti.

On je kazao da premijerka, on lično i Ministarstvo kulture i informisanja posvećuju veliku pažnju ovom pitanju i da neće večno odlagati poteze.

Obavestićemo vas o rezultatima, poručio je Vukosavljević.

Predsednica sindikata Singlus Narodnog pozorišta Ivana Nenadović rekla je novinarima da se čekaju koraci Ministarstva kulture i Vlade Srbije, onako kako je premijerka najavila.

Sada je na potezu Ministarstvo koje može da razreši Upravni odbor i da predloži Vladi Srbije smenu upravnika, rekla je ona.

Nenadić je istakla da publika vrlo dobro razume o čemu glumci i ansambl govore kada traže smenu upravnika i da neće zameriti večerašnji štrajk upozorenja u trajanju od 60 minuta i kašnjenje predstave.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić smenio je pre manje od mesec dana direktora Drame Željka Hubač, posle čega su glumci zatražili njegovu ostavku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak