Vučić: Kosovska vojska na severu – to se neće dogoditi

RTS 08.11.2018 20:43
Vučić: Kosovska vojska na severu – to se neće dogoditi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će dijalog u Briselu biti nastavljen kada Priština povuče svoje protivpravne odluke. Na pretnje Ramuša Haradinaja da će dovesti vojsku na sever KiM odgovara: Do se neće desiti. Predsednik Srbije tvrdi da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.
Nakon trilateralnog sastanka u Briselu predsednik Aleksandar Vučić je rekao za RTS da će Srbija preduzeti sve mere da zaštiti svoj narod.

Vučić je rekao da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu.

"Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno, suprotno Cefta sporazumu potpisanom pre 10, 12 godina, doneli odluku da povećaju porez na robu iz Srbije za 10 odsto, što je osudila EU, ali se niko iz Evrope nije naročito uzbudio. Niko osim saopštenja EEAS-a i Federike Mogerini, koje je bilo korektno, nije reagovao", rekao je Vučić.

Naveo je i da su iz EU rekli da je jasno da je krivica samo jedne strane i da to ne može da se toleriše.

Vučić je komentarisao i poruku Ramuša Haradinaja da će vojska Kosova biti formirana ovog meseca, a da će jedan puk biti razmešten prema severnom delu teritorije pokrajine. Kaže da bi to bilo suprotno Briselskom sporazumu, ali i sporazumu s NATO-om.

"Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova – to se neće dogoditi", poručio je Vučić.

Pokušaj da se Srbija izbaci iz energetske mreže za sever KiM 

Predsednik Srbije tvrdi da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

"U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dve mešovite kompanije na severu. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu. Da nam otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", rekao je Vučić.

Sever Kosova 25 odsto struje, ističe, dobija sa Gazivoda, 25 odsto iz Elektrosrbije Kraljevo i 25 odsto iz Novog Pazara.

"To su sve naši izvori, naši dalekovodi. Pokušavaju da nas izbace, potpuno protivpravno, neželeći da čuju naše argumente. Sutra ili u ponedeljak imaćemo tu odluku. Jasno su izrazile svoj stav protiv nas Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgoja, Luksemburg, Holandija i Hrvatska, koja ima uvek potrebu da glasa protiv Srba. Na našoj strani su bili Španija, Slovačka, BiH. Koliko možemo borimo se, ali su šanse male", naveo je Vučić.

Uskoro opširnije...

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak