Sindikati penzionera: Zbog nevraćanja otetog idemo u Strazbur

Radio 021 08.11.2018 08:21
Sindikati penzionera: Zbog nevraćanja otetog idemo u Strazbur


Penzioneri Srbije će zaštitu svojih prava tražitu od Evropskog suda u Strazburu jer vlast u Srbiji ne želi da razgovara o vraćanju "otetog dela penzije", rekao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihailo Radović.Poznato je da se Strazburu možemo obratiti tek kada iskoristimo sve nadležne institucije u Srbiji, pa nas zbog toga koče. To je sada jedna igranka. Našu drugu inicijativu za poništenje protivustavnog zakona o privremenom umanjenju penzija, podnetu 2016. godine, Ustavni sud Srbije ne rešava jer ne sme. I sada jednostavno ćute", rekao je Radović.
 
On je naveo da Ustavni sud na dve podnete inicijative ne odgovara već pet godina, da se ne bi stekli proceduralni uslovi za obraćanje penzionera sudu u Strazburu.
 
Potpredsednik Udruženja za ustavno-pravna pitanja, Zoran Ivošević je rekao da je Zakon o privremenom uredjivanju isplate penzija "uneredio" isplatu penzija u Srbiji i da je Ustavni sud vrlo brzo mogao da ga oceni neustavnim. Ivošević je kazao da je Ustavni sud oklevao i zbog toga zaslužio ime "zaustavni sud", a pošto je pokazao i da je pod uticajem politike, postao je i "zauzdani sud".
 
"Očekujemo da ćemo dobiti pravo na sudu u Strazburu. Tek tada će penzije moći da budu vraćene u punom iznosu", rekao je Ivošević. On očekuje da će oduzeti deo penzija biti vraćen penzionerima ili naslednicima onih koji su u medjuvremenu umrli.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak