Može li RS do prosečne plate od 500 evra

Politika 07.11.2018 18:00
Može li RS do prosečne plate od 500 evra


Obećanje vlasti u Republici Srpskoj – dato i pre i posle izbora – da se građani već dogodine mogu nadati prosečnoj plati od 500 evra, kod pojedinih ekonomista nije shvaćeno kao nedostižno, ali su mnogi od njih stavili znak pitanja na ove preko potrebne ekonomske mere koje bi do toga dovele.Ne samo radi toga što bi sprovođenje u delo ovih obećanja zahtevalo brzi rast prosečnih primanja za oko pedesetak evra već i usled nejasne matematike kako prekomponovati sistem i obezbediti toliki rast u svega nekoliko meseci. Znajući da je za nedavno uvećanje plata za oko petnaestak evra budžet RS pretrpio manjak prihoda od tridesetak miliona evra na godinu. Nema jasne matematike kako vlasti misle da podignu prosečnu platu s trenutnih 450 evra, na 500, kao što nije poznato ni koje grane bi se tome mogle obradovati. S tim da postoji opšti utisak da je neophodno pospešiti najpre primanja zaposlenih u proizvodnom sektoru, znajući da je reč o profilima radnika čiji je odlazak van granica RS i BiH najuočljiviji: „Problem postoji, istina je da imamo problem sa izvođačima radova, jer poslednjih godina radnici masovno odlaze. Pre dve godine su se firme otimale za posao, a sada ih mi moramo moliti i vući za rukav da se prijave na tender”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Ekonomisti godinama uglavnom zagovaraju tezu da prioritet ne bi trebalo da budu radnici u javnom sektoru, gde na primer administrativni zaposlenik s visokom školskom spremom mesečno zaradi 665 evra. U proizvodnji su primanja upola niža. Na primer, u septembru ove godine prosečna neto plata u rudarstvu bila je 383 evra, u prerađivačkoj industriji 354 evra, građevinarstvu 313 evra, trgovini 329 evra, hotelijerstvu i ugostiteljstvu 302 evra... Osim što je s tim u vezi i ministar finansira RS Zoran Tegeltija novinarima pre neki dan rekao da bi u središtu borbe za veća primanja trebalo da budu upravo radnici zaposleni u industriji, nije zasad poznato na koji način će Vlada RS obezbediti rast prosečnih primanja, kao što nema pouzdanih pokazatelja kolike bi plate zadržale radnike u RS. Jednu takvu analizu nedavno je za naš list izneo Saša Trivić, potpredsednik Unije poslodavaca RS, nakon što je „bacio na papir” pečalbarske troškove života u inostranstvu, uvrstivši u jednačinu i pogodnosti domaćeg terena. Sračunao je da bi ovdašnja plata od oko 600 evra, uključujući i tolika primanja u privredi, doprinela uverenju građana da odlazak van RS nije neophodan. „Sa zarađenih 1.200 evra u Evropi, živite na granici. Sa oko 600 evra ovde, imate pristojan život”, kaže on.

U RS zaposleno je ukupno oko 260.000 radnika, a Unija poslodavaca RS predstavila je ranije računicu po kojoj oko 80.000 ili nešto više zaposlenih u privredi Srpske „izdržava” ostatak društva – penzionere i celi javni sektor, to jest birokratiju, policiju, prosvetu...

„Jedina mogućnost za povećanje plata jeste smanjivanje opterećenja za poslovanje, iako je već sada sasvim jasno da će biti veoma teško nadomestiti nedostajuća sredstva u budžetu. Stoga moramo smanjiti potrošnju budžetskih korisnika i administracije. Neprirodno je da neko u administraciji ima zagarantovane i pri tome mnogo veće plate nego radnici u privredi. Javna uprava nema nikakav interes da stvara povoljnu poslovnu klimu i nove investicije, kako bi na taj način stvorili nova radna mesta, ali time obezbedili i dodatno punjenje budžeta”, rekao je za naš list ekonomista Zoran Pavlović.

Najavu da će prosečna plata u RS sredinom naredne godine iznositi 500 evra dao je odlazeći predsednik RS Milorad Dodik, zaključivši da je to jedini odgovor na odlazak ljudi s ovih prostora. Ekonomisti koji su se bavili tom najavom cene da ideja nije nedostižna, ali upozoravaju da mora biti zasnovana na zdravim osnovama, to jest, pre svega – na privrednom rastu. Dodik je rekao da će novi rast plata biti zasnovan na novom smanjenju oporezivanja rada i plata, a da će gubici po osnovu poreskih prihoda biti nadoknađeni povećanjem poreza na imovinu. Poslodavci su pozdravili najavu smanjenja poreskih rasterećenja. Ekonomisti koje je kontaktirao portal „Buka” naveli su da do povećanja plate na 500 i više evra ne može doći bez udvostručenja produktivnosti i izrade dvostruko sofisticiranijih proizvoda u odnosu na one koji se trenutno proizvode.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak