Nevreme uzdrmalo italijansku vladu

Politika 07.11.2018 17:58
Nevreme uzdrmalo italijansku vladu


Nepogode su odnele 30 života, a sad prete i koaliciji na vlasti, pošto je optužuju za urbanističku politiku koja je pogoršala katastrofu i nesposobnostBroj žrtava nevremena koje je pogodilo Apeninsko poluostrvo popeo se na 30, javlja agencija Ansa. U nepogodama kakve nisu viđene u poslednjih 50 godina, desetine hiljada stanovnika je ostalo bez struje, mnoga sela su zbog bujica i odrona odsečena od sveta. Premijer Đuzepe Konte je poručio da je vlada izdvojila milijardu evra za saniranje posledica nepogoda.

Olujni vetrovi i bujice su uništile oko 14 miliona stabala drveća. Procenjuje se da će biti potrebno 100 godina da se devastirane šume vrate u prvobitno stanje.

Iako je podsekretar u Ministarstvu privrede Laura Kasteli odmah reagovala obećavši da će dve severne pokrajine biti oslobođene plaćanja poreza dok se situacija ne normalizuje, krenule su političke prozivke. Da li je „žuto-zelena” koalicija dorasla ovakvim ozbiljnim izazovima kada nije u stanju da očisti Rim od nagomilanog smeća? Hiljade Rimljana je pre desetak dana demonstriralo ispred gradske većnice, optužujući gradonačelnicu Virdžiniju Rađi iz Pokreta pet zvezda da je nesposobna da organizuje rad komunalnih službi.

Iako ankete pokazuju rast popularnosti desničarske Lige u odnosu na njenog koalicionog partnera Pokret pet zvezda, deo javnosti je iziritiran ponašanjem vicepremijera Matea Salvinija. U situaciji kada Italija pati zbog posledica nepogoda, lider Lige je na „Tviteru” objavio seriju fotografija sa broda civilne zaštite u Veneciji na kojima je nasmejan. Više od hiljadu korisnika ove društvene mreže se zgrozilo neprimerenim poziranjem. On je već napravio sličan gaf na pogrebu žrtava koje su stradale na mostu koji se sredinom avgusta srušio u Đenovi.

Za Salvinijevu Ligu bi, prema anketi dnevnika „Korijere dela sera”, sada glasalo 34,7 odsto građana, što je ogroman porast u odnosu na 17,4 odsto glasova, koliko su dobili na izborima u martu. Zato je vicepremijer, uz nešto umereniji osmeh, preko „Tvitera” kritičarima poručio „kako ga nije briga za njih i da nastavlja da radi i pomaže Italijanima”.

Najoštrije kritike na račun vlade stižu od pobornika zaštite prirode i levičarske Demokratske stranke. Anđelo Boneli, lider Zelenih, optužio je Salvinija i Ligu da su odgovorni za to što se Lombardija i Veneto sve više bez ikakvih urbanističkih dozvola betoniraju i narušavaju prirodnu ravnotežu, pogoršavajući posledice nepogoda i onemogućavajući spasavanje. Kako objašnjava Boneli, Liga je svojevremeno pomogla Silviju Berluskoniju da progura zakon koji je amnestirao sve koji su podigli objekte bez građevinske dozvole, a sada u budžetu nisu  predvideli ni evro za borbu protiv klimatskih promena. Boneli, kako prenosi list „Il fato kvotidijano”, kaže da je samo u 2016. u Venetu 1.134 hektara zemljišta izbetonirano, a u Lombardiji 700.

Ministar životne sredine Serđo Kosta kaže da će biti napravljen poseban tim koji će proučiti problem velikog broja nelegalnih objekata blizu reka koje se izlivaju kako bi se što pre doneo propis za njihovo rušenje.

Najveći ekološki pokret „Legambijente” izašao je sa podacima da je Italija u svetskom vrhu među državama koje izdvajaju za saniranje posledica vremenskih neprilika. Od 1944. do 2012. godine Rim je u tu svrhu  potrošio 61,5 milijardi evra.

Masimo Garavalja, sekretar u Ministarstvu privrede,poručuje da će u novom budžetu za 2019. godinu, koji osporava Evropska komisija, biti para za saniranje hidrogeološke situacije u Italiji. Ostaje da se vidi kako će Rim naći ova dodatna sredstva u situaciji kada je dobio zadatak od Brisela da do 13. novembra koriguje svoj prenaduvani budžet koji se kosi sa pravilima Evropske unije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak