'Beograd na vodi' menja deo Novog Beograda

Politika 07.11.2018 17:50
'Beograd na vodi' menja deo Novog Beograda


Zbog izgradnje pristupnih saobraćajnica novom mostu preko Save, na novobeogradskoj strani reke biće porušeni brojni objektia bolju saobraćajnu vezu „Beograda na vodi”, u kojem će kada bude završen živeti oko 18.000 ljudi, i Novog Beograda biće izgrađene nove saobraćajnice i još jedan kružni tok na levoj obali Save.

Zato je Direkcija za građevinsko zemljište raspisala tender na kojem će izabrati projektanta koji će oblikovati saobraćajnice i javne površine sa infrastrukturom u novobeogradskom priobalju reke.

Reč je o izgradnji pristupnih saobraćajnica novom savskom mostu koji će zameniti tramvajski i kada bude podignut imati pešačku i biciklističku stazu, po dve trake za automobile u oba smera i po traku za šinski saobraćaj.

Most će povezati dva buduća kružna toka planirana planskim dokumentom za „Beograd na vodi” koji na levoj obali Save obuhvata 27 hektara. Jedan je zamišljen na mestu tramvajske stanice pre ulaska na most iz starog grada, a drugi za koji Direkcija sada traži projektanta je posle mosta na novobeogradskoj strani kod skretanja u Ulicu Vladimira Popovića.

Sa tog kružnog toka jedan krak vodiće ka Bulevaru Mihajla Pupina. Prema tenderskoj dokumentaciji to znači da će Ulica Vladimira Popovića biti produžena za 650 metara da bi bila povezana sa Ušćem, odnosno tim bulevarom. Zbog toga će biti porušeni brojni objekti preko puta Starog sajmišta – radionice i hangari. Najveći zalogaj biće uklanjanje auto-servisa „Rade Končar”.

Drugi krak kružnog toka vodiće do Bulevara Zorana Đinđića koji će biti produžen od Milentija Popovića do Ulice Vladimira Popovića u dužini od oko 435 metara. Takvo rešenje biće, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, direktna veza centralnih delova Novog Beograda sa novim mostom koji će zameniti Stari savski most.

Ko će dati najbolju ponudu i obavezati se da posao okonča za deset meseci od dana uvođenja u posao trebalo bi da bude poznato 3. decembra za kada je zakazano otvaranje ponuda u Direkciji za građevinsko zemljište.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak