Platni razredi na čekanju

Novosti 07.11.2018 12:19
Platni razredi na čekanju


Vlada odložila na godinu dana primenu dva zakona o zaradama u javnom sektoru. Nova raspodela primanja neće početi da se primenjuje pre 2020. godinePRIMENA pravila “ista plata za isti posao” odložena je za početak 2020. godine, odlučila je Vlada Srbije. To znači da će za ista zaduženja i dalje postojati razlike u zaradama, čime je na godinu dana stopirana reforma javne uprave, koja je trebalo da obezbedi transparentnost i pravednost.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je potpuno odradilo posao oko pripreme i primene zakona, a spekuliše se da je nedostatak novca u državnoj kasi glavni razlog odlaganja primene propisa kojima se uvode platni razredi.

Zbog toga je Vlada odlučila da u Skupštini Srbije pokrene postupak izmena zakona koje bi dovele do odlaganja primene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o zaposlenima u javnim službama. Prvi od ova dva zakona je donet još 2016. godine, dopunjavan je 2017, kada je usvojen i drugi propis. Puna primena oba zakona trebalo je da počne 1. januara 2019. godine.

Odloženim propisima je planirano da se, recimo, napravi razlika u zaradi između medicinske sestre koja radi na šalteru i one koja radi u smenama u Urgentnom centru. Za isto radno mesto sada postoje tri naziva - vozač kurir, vozač ekonom i upravljač vozilom, i oni su u zavisnosti od naziva u ugovoru dobijali različite plate. I njihovo izjednačavanje je odloženo na godinu dana.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, smatra da postoji više razloga za odlaganje.

- I dalje postoje međusektorske tenzije oko pripadnosti određenoj platnoj grupi, a drugo, prilikom pregovora državi zaposleni nije bio u centru pažnje, već samo smanjenje troškova - kaže Cvetanović. - Verovatno da je i novac jedan od razloga.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da ne odustaju od svojih zahteva da rad svih zaposlenih u prosveti mora biti bolje vrednovan i da plate zaposlenih u prosveti ne smeju da budu oko republičkog proseka i ispod njega.

PRAVEDAN RASPON

NOVI platni razredi u sistemu javne uprave imali su za cilj uspostavljanje pravednog raspona plata.

- To bi značilo da bi onima koji u ovom trenutku imaju potcenjene iznose, plate bile povećavane srazmerno raspoloživim sredstvima, dok se onima u precenjenoj grupi plate ne bi povećavale sve dok ih njihova platna grupa ne dostigne - ocenili su u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak