Izbori za Kongres: Demokrate imaju većinu u donjem domu, republikanci u Senatu

RTS 07.11.2018 11:27
Izbori za Kongres:  Demokrate imaju većinu u donjem domu, republikanci u Senatu


Preliminarni rezultati američkih tzv. mid-term izbora pokazuju da su demokrate vratile vlast u donjem, Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci ojačali svoju vlast u Senatu. Donald Tramp poručuje da je zadovoljan. Sada će lakše moći da postavlja članove svog kabineta.Rezultati su potvrdili ono što su pokazivala istraživanja javnog mnjenja: Demokrate su vratile vlast u Kongresu. Bila su im potrebna 23 mesta, a prema preliminarnim rezultatima imaju ih 25. Predviđa se da će taj broj porasti i do 35 mesta u Predstavničkom domu.

Republikance raduje što su zadržali Senat i za tri povećali broj senatora, a možda ih bude i pet više nego u prethodnom mandatu, čime će učvstiti sviju vlast u gornjem domu.

Demokrate, iako nisu očekivale toliki gubitak u Senatu, zadovoljni su što su vratili Donji dom.

"Današnji izbori nisu bili samo zbog demokrata i republikanaca, već zbog povratka na tekovine američkog Ustava, na kontrolu i ravnotežu u administraciji Donalda Trampa. Imaćemo odgovornost, borićemo se za pošteno dvostranačje. Demokratski Kongres će raditi na rešenjima koja nas ujedinjuju jer nam je dosta podela", poručila je liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi.

Ovi rezultati su značajni za Donalda Trampa jer će sa većim brojem republikanaca u Senatu lakše postavljati svoje ljude u kabinet i u pravosuđe. Republikanci su naročito zadovoljni jer su dobili senatore u Ohaju i na Floridi, jer su te države ključne na predsedničkim izborima. 

Žene će u Kongresu biti zastupljenije nego ikada, a u najviše zakonodavno telo prvi put su ušli i predstavnici starosedelaca, Indijanaca, i muslimana.

Kako navodi AP, rekordan broj žena koje ulaze u vlast mogao bi da ima veliki uticaj na politiku u Vašingtonu, naročito unutar Demokratske partije.

One su zauzimale do sada držale 84 od 435 mesta u Predstavničkom broju, što je bio rekord, međutim, prvi rezultati ovih izbora nagoveštavaju da bi ovog puta mogle da obore postojeći rekord.

AP ocenjuje da će Kongres postati još više raznolik nakon izbora navodeći da u Predstavnički dom prvi put ulaze dva starosedeoca, Indijanaca, i muslimanka, dok je iz Masačusetsa prvi put izabrana crna žena za poslanicu Predstavničkog doma.

Takođe, Arizona i Tenesi prvi put dobijaju žene za predstavnike u Senatu, a država Kolorado je izabrala prvog predstavnika LGBT zajednice za guvernera, pišu američki mediji.

Kako su preneli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Takođe, primetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

Većina glasača ocenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smeru, dok dve trećine ipak ocenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak