Makron: Evropi potrebna prava evropska vojska

RTS 06.11.2018 19:10
Makron: Evropi potrebna prava evropska vojska


Francuski predsednik Emanuel Makron navodi da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske"."Moramo da imamo Evropu koja će moći da se brani, ne samo oslanjajući se na SAD", poručio je Emanuel Makron u intervjuu za kanal Evropa 1.

Makron je rekao da je potrebna "snažna i suverena Evropa" da bi se odbranili evropski interesi protiv Kine, Rusije, "pa čak i SAD", kao i "internet giganata", prenela je agencija Blumberg.

Francuski predsednik je poručio da želi da okupi proevropske pokrete na izborima za Evropski parlament sledeće godine, upozorivši na porast nacionalizma u Evropi.

"Svuda u Evropi nacionalizam je u porastu. Oni igraju na kartu straha drugih, žele da zatvore granice. Samo zato što su izabrani, ne znači da ne mogu da se borim protiv njihovih ideja", naglasio je Makron.

Smatra da povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa predstavlja pretnju po evropsku bezbednost.

"Kada vidim kako pre nekoliko nedelja američki predsednik Donald Tramp kaže da će Vašington da se povuče iz važnog sporazuma o razoružanju koji je, da vas podsetim, potpisan posle duboke raketne krize u Evropi sredinom 80-ih godina prošlog veka, meni je jasno da je u tom slučaju glavna žrtva Evropa i njena bezbednost", rekao je francuski predsednik, navodi Tas.

Dodao je da ruske akcije u bilizi evropskih granica "mogu biti preteće", ali i istakao da se zalaže za dijalog sa Moskvom.

"Želim da razvijem iskren dijalog sa Rusijom, koja je evropska sila. To je zemlja koju poštujem", rekao je Makron.

Konstatuje da "živimo u opasnom svetu" i da smo svedoci "sve većeg broja sukoba".

"Ipak, ne treba dozvoliti da strah prevlada. Treba da shvatimo ko smo i kroz koji period prolazimo", rekao je francuski predsednik.

Ukazao je na sličnost sadašnje situacije u Evropi i one iz 30-ih godina prošlog veka.

"Dva faktora podsećaju na taj period, a to su činjenica da nas je pogodila velika ekonomska i finansijska kriza, kao i rastući nacionalizam", naveo je Makron.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak