Izložba nakita ‒ remek-dela antike i srpskog srednjeg veka

RTS 06.11.2018 19:02
Izložba nakita ‒ remek-dela antike i srpskog srednjeg veka


Za Dan muzeja, šestog novembra, Muzej primenjene umetnosti priređuje izložbu „Klasično i simbolično“ koja prikazuje prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka. Izložba svedoči o viševekovnoj tradiciji izrade i nošenja nakita na ovom podneblju i pokazuje kako su se različiti umetnički uticaji preplitali i stapali u doba srpske srednjovekovne države.Muzej primenjene umetnosti predstavlja veliku temu iz oblasti istorije nakita: prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka.
                        
Izložba autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU, prikazuje najpopularnije i najzastupljenije forme nakita iz antičkog perioda i srpskog srednjeg veka, 95 predmeta iz Zbirke metala i nakita Muzeja primenjene umetnosti, kao i deset dragocenih predmeta iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije.

Ljubitelji nakita imaju jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide poznata i nepoznata remek-dela, kao što su zlatan prsten kritsko-mikenske kulture nastao oko 1400. godine pre nove ere, rimske geme stare dve hiljade godina, vizantijski pečatni prsten iz 16/17. veka, viteško i streličarsko prstenje 14. i 15. veka, srebrno srednjovekovno prstenje iz Novog Brda sa antičkim gemama, lunulaste minđuše klasične Grčke iz 4. veka pre nove ere, rimske, ranoslovenske i srednjovekovne naušnice.

Izložba i prateći studijski katalog imaju za cilj da ukažu na poreklo i razvoj klasičnih formi prstenja i naušnica, na slojevit svet njihovih simbola i uloga, bliskost tema i novu interpretaciju motiva i ideja antike na srpskom srednjovekovnom nakitu. Na ovaj način, predmeti iz različitih istorijskih epoha sagledavaju se kao jedinstvena celina unutar koje se jasno mogu uočiti originalni dometi starog srpskog zlatarstva.

Predmeti koji će na ovoj izložbi biti predstavljeni javnosti ilustruju specifičan segment našeg kulturnog nasleđa koji svedoči o viševekovnoj tradiciji izrade i nošenja nakita na ovom podneblju, preplitanju različitih umetničkih uticaja i njihovom autentičnom stapanju u doba srpske srednjovekovne države, kada je klasično organski živelo u savremenom, a simbolično bilo način mišljenja i življenja.

Povodom Dana muzeja i održavanja izložbe „Klasično i simbolično" ‒ prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, u Digitalnoj biblioteci Muzeja formirana je kolekcija Nakit i metal. Kolekcija obuhvata osam publikacija koje je Muzej primenjene umetnosti objavio od 1969. do 2005. godine.

Postavka će biti otvorena do 31. januara a javna vođenja za posetioce biće organizovana petkom u 18 časova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak