Počinje potraga za naftom i gasom na dnu mora u Crnoj Gori

N1info 06.11.2018 10:11
Počinje potraga za naftom i gasom na dnu mora u Crnoj Gori


Konvoj brodova za seizmička istraživanja, među kojima je najveći norveški 117 metara dugi Polar Empres, u subotu 10. novembra stiže u crnogorske teritorijalne vode, kada će i početi seizmička istraživanja nafte i gasa u podmorju.Istraživanja su planirana na oko 1.200 kvadratnih kilometara površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

Uz pomoć zvučno-vazdušnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

Iz Uprave za ugljovodonike je saopšteno da kada je reč o prihodima koje će Crna Gora imati od eventualne eksploatacije ugljovodonika iz podmorja, udeo države u tim prihodima definisan je Zakonom o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

"Država će sav prihod od eksploatacije nafte ubirati kroz naknadu za površinu, naknadu za proizvedenu naftu i gas i porez koji iznosi 54 odsto. U konačnom, procena je da bi državi, u zavisnosti od obima eksploatacije, pripalo između 62 i 68 odsto ukupnog prihoda od tih aktivnosti", poručeno je iz crnogorske Uprave za ugljovodonike.

Planirano je da istraživanja traju do 21. decembra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak