Trampova politika na testu, ko će osvojiti većinu u Kongresu

N1info 06.11.2018 10:07
Trampova politika na testu, ko će osvojiti većinu u Kongresu


Kampanja za izbore na sredini predsedničkog mandata u SAD je završena. Birači će u utorak glasati za novi saziv Predstavničkog doma i trećinu saziva Senata američkog Kongresa. Republikanci u oba doma imaju većinu, ali ankete daju prednost Demokratama, što bi moglo da zakomplikuje Trampove naredne dve godine u Beloj kući.Demokrate se nadaju da bi mogle da osvoje većinu u Kongresu. Tramp poručuje građanima da glasaju kao da je njegovo ime na listiću.

"Moramo da osvojimo i Predstavnički dom i Senat. Mislim da za Predstavnički dom stojimo dobro. Mislim da u trci za Senat stojimo odlično, ali ko zna? Morate izaći da glasate. Oseća se energija u vazduhu koju nismo videli od izbora 2016. godine", kaže predsednik SAD Donald Tramp.

Polovina predsedničkog mandata je generalna proba za Trampa. Mogu li Demokrate da osvoje Kongres i na taj način umanje predsedničku vlast u naredne dve godine. Tramp se nada da ne mogu.

"Sećate se izbora od pre dve godine? Bilo je puno srećnih ljudi te večeri, ali bilo je i onih koji nisu bili srećni. Plakali su! Kao bebe su plakali", poručuje Tramp.

Aktuelni i bivši predsednik i dalje su najpopularnije ličnosti u svojim strankama, i njihovo učešće u predizbornoj kampanji, trebalo da bi da pojača entuzijazam među biračima.

"Za razliku od nekih ljudi, ja ne izmišljam kada govorim. Ja imam činjenice. Verujem u iskrenu kampanju. Smanjivati zdravstveno i socijalno osiguranje kako bi milijarderima omogućili manji porez nije način da se borite za malog čoveka", rekao je Barak Obama.

Ove godine Amerikanci biraju kompletan novi Predstavnički dom, odnosno čak 435 predstavnika sa dvogodišnjim mandatom i svega 35 od 100 senatora. Za sprovođenje namere o pokretanju Trampovog opoziva, Demokratama treba natpolovična većina u Predstavničkom domu, ali za izglasavanje impičmenta potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, što je za demokrate nedostižno.

U poslednjih nekoliko mandata stranka koja je dala predsednika uvek je na ovim izborima gubila. Samo je pitanje koliko.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak