Miholjsko leto polako napušta Srbiju

Mondo 06.11.2018 09:03
Miholjsko leto polako napušta Srbiju


Miholjsko leto polako napušta Srbiju, ali hladnije vreme ne treba očekivati pre 20. novembra - a na planinama se sneg očekuje...Prethodni vikend bio je poslednji ove godine sa temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusovih, ali meteorolog Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) napominje da će se suvo i toplo vreme sa temperaturama u blagom padu zadržati sve do polovine meseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu.

"Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperature će biti prosečne za ovaj mesec. Nešto hladnije vreme može se očekivati posle 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni", istakao je on.

Kako je dodao, u višim predelima krajem novembra se očekuje malo snega, ali se on neće dugo zadržati.

"S druge strane, u nižim predelima, odnosno gradovima, prvi sneg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snega kakve se tada očekuju na planinama", rekao je Todorović.

Kada je reč o dugoročnoj prognozi za celu zimu, Blic podseća da su svetski meteorolozi već upozorili javnost da postoji 70 odsto šansi da se na Pacifiku pojavi takozvani El Ninjo, koji donosi neuobičajeno visoke temperaturne fluktuacije i utiče na vremenske prilike u većem delu sveta, pa i u Evropi.

Kako upozoravaju meteorolozi, El Ninjo po pravilu donosi ekstremne temperature u Evropi i zbog toga, kako kažu, zima najverovatnije neće biti uobičajena, vec suva i veoma duga.

Ipak, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije su nedavno objavili svoju dugoročnu prognozu za narednu zimu po kojoj će naredni meseci biti nešto topliji od proseka, ali i vlažniji uz više padavina.

Bez obzira na to, Todorović smatra da je još rano dugoročno prognozirati vremenske prilike tokom naredne zime.

"Ne postoje još čvrsti argumenti na osnovu kojih bi mogli da tvrdimo kakva nas zima ocekuje. Ponekad se može nešto naslutiti u zavisnosti od toga koji se metod koristi, ali sad sve što bih rekao moglo bi da se promeni u narednim mesecima", objašnjava Todorović.

A za zimu pitajte...

Meteorolog kompanije Weather to Umbrella, Đorđe Đurić, takođe, smatra da je veoma teško sada već reći kakva zima očekuje Srbiju. "Sigurno je da nas tek krajem novembra ocekuje pravo jesenje vreme, a sneg u decembru u gradovima je moguć samo kroz bljuzgavicu. Najverovatnije će prvi pravi sneg pasti posle Božića, ali i to je podložno promenama", rekao je Đurić, ističući da su poslednjih meseci konstantne nagle promene. "Recimo, imali smo prave mećave u februaru 2012. i 2014. godine, kao i ove godine. Tako je, na primer, 1. marta zabeležena čak i temperatura -25. Ali to ne znači da bi takva mogla da bude i ova zima", rekao je Đurić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak