Marmaris: Tursko letovalište koje se vraća na velika vrata

B92 05.11.2018 13:52
Marmaris: Tursko letovalište koje se vraća na velika vrata


Marmaris je poznato letovalište na oblama Egejskog mora, nekada samo malo ribarsko naselje, danas preraslo u moderan turistički grad. Marmaris je smešten u uvali okruženoj borovim šumama, krase ga uske uličice sa radnjama, restoranima i kafićima, a dugo šetalište uz obalu mora čini ovo mesto veoma romantičnimOvo mesto ima nešto. Nije klasično letovalište. Preplavi vas osećaj opuštenosti, zaboravite šta znači stres i odmah znate da vam se ne ide kući.

Marmaris, ušuškan u dolini između dve planine i prometne marine, ima i Stari grad, koji je povezan sa modernim jednom promenadom na kojoj dominiraju prelepe i visoke palme. Čitava postavka napravljena je tako da u svakom trenutku imate ispred sebe prizor na kom se susreću Sredozemno i Egejsko more.

Sve je šarmantno – od autentične hrane, preko istorije zbog koje ste možda tu, pa do šik barova. I za svakog postoji ponešto.

Stari grad je ipak priča za sebe, a veliki broj popločanih ulica i belih kamenih zgrada sa slatkim bašticama dekorisanim obaveznim „zlim okom“ protiv uroka i bogunvilama sigurno će ostaviti neverovatno snažan utisak na vas.

Skrenete li negde „pogrešno“, pružiće vam se pogled na kristalno plavo more ili zidine zamka, koji su izgradili Jonci 1.044 godine p.n.e. (iako zidovi datiraju pet hiljada godina pre), a reparaciju je izvršio Sulejman Veliki za vreme osvajanja Rodosa.

Koliko istorije nalazi se u zidima Starog grada, ali i cele obale. Ovde su se dobijali i gubili ratovi tokom duge otomanske istorije, ali čak i u vreme Aleksandra Velikog.

Marmaris se nekada zvao Fiskos i igrao je centralnu ulogu u grčkoj istoriji, ali i jednoj legendi. Naime, kult Lete (majke Artemisa i Apolona) otkriven je u pećinama Marmarisa, a na posle

Ispred zidova tvrđave nalazi se i moderna marina koja kombinuje drvene ribarske čamce, skupocene jahte i butike.

U tradicionalnim radnjama možete pronaći originalni turski lan, prirodne sapune, kafe i začine, a cena zlata u Marmarisu je veoma pristupačna.

Obavezno probajte i morsku hranu i to u bilo kom restoranu. Dakle, nasumično odaberite i nemojte imati sumnju da će hrana biti izvrsna.

Osim jedrenja i sportova na vodi, boravak na plaži je više nego prijatan, a more je savršeno. Marmaris je baš ono što vam je potrebno za živopisan odmor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak