Kurc u Beogradu, sastanak sa Vučićem i Brnabićevom

RTS 05.11.2018 13:18
Kurc u Beogradu, sastanak sa Vučićem i Brnabićevom


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc sastaće se u Beogradu sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.Austrijski kancelar boraviće u poseti Beogradu gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Glavna tema razgovora biće bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom do kraja godine predsedava Austrija, najavljeno je u Beču.

Ovo je već druga poseta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.

Pre nekoliko nedelja predsednik Austrije Aleksander van der Belen posetio Beograd, na poziv svog srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog meseca planirana je i poseta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Iz Beograda, Kurc večeras putuje u Prištinu, gde su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Na Kosovu, Kurc će posetiti i austrijske vojnike pri Kforu.

Na Kosovu je trenutno stacionirano 417 pripadnika austrijske vojske. Kurc je pred dolazak rekao da očekuje da njegova poseta bude shvaćena kao jasan signal podrške Zapadnom Balkanu i procesu približavanja EU.

Tokom posete, kako je rečeno u njegovom kabinetu, on želi da "ohrabri Beograd i Prištinu na dalji napredak u dijalogu", jer je napredovanje preduslov za članstvo u Uniji.

"EU je potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice", poručuje Kurc.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak