Spomenik 'Porodica' na popravci do kraja decembra

Radio 021 05.11.2018 13:01
Spomenik 'Porodica' na popravci do kraja decembra


Na Keju Žrtva racije danas je sklonjen spomenik "Porodica", kako bi se u narednih 55 dana uradile popravke.Sklanjanje spomenika je urađeno uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i očekuje se da oko 24. decembra delo vajara Jovana Soldatovića iz 1971. godine ponovo bude na svom mestu u okviru spomen kompleksa posvećenog žrtvama racije iz januara 1942. godine.

Direktor Zavoda Siniša Jokić je naveo da su oštećenja na spomeniku ranije primećena i da je bilo neophodno da posle skoro pola veka stajanja pored Dunava na svim vremenskim prilikama usledi reparacija "Porodice". Najveće oštećenje je primećeno na jednoj od nogu muške figure, a biće potrebno uraditi i druge popravke. Kako je Jokić objasnio, predviđeno je da se napravi i nov postament.

Direktor Zavoda je naveo da za sada nije predviđeno da se izvode drugi radovi na spomeničkom kompleksu, mada je dodao da je u planu da kada se pripremi projekat i obezbede finansije, srede bronzane ploče.

  Kažimo i da je samo sklanjanje spomenika trajalo više od dva sata, dok je presečena sva armatura i razbijen postament, a mnogobrojni prolaznici posmatrali su šta se dešava.

Vrednost radova je 2,4 miliona dinara, a izvodi ih firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice uz nadzor Zavoda, kao i saglasnost naslednika Jovana Soldatovića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak