Aktivan odmor: Upoznajte Egipat na malo drugačiji način

Novosti 04.11.2018 14:01
Aktivan odmor: Upoznajte Egipat na malo drugačiji način


Možda jedini način da se najbolje upoznate sa gotovo celokupnom bogatom istorijom Egipta, a ujedno ne propustite i uživanje u moru Hurgade, određen broj dana, je da se odlučite za neverovatno krstarenje rekom Nil gotovo celim tokom kroz EgipatVeliki broj naših ljudi je već imao prilike da upozna čari prelepog Egipta i da uživa u toplom moru, hotelima sa odličnom uslugom i sadržajima ili ronjenu u okruženju prelepih korala, ali možda jedini način da se najbolje upoznate sa gotovo celokupnom bogatom istorijom Egipta, a ujedno ne propustite i uživanje u moru Hurgade, određen broj dana, je da se odlučite za neverovatno krstarenje rekom Nil gotovo celim tokom kroz Egipat. 

Poznato je da je istorija Egipta duboko povezana sa ovom rekom pa se samim tim i najveći deo kulturno-istorijskog nasleđa nalazi u dolini reke Nil, koja vekovima predstavlja samo srce ove države. Tokom ovog prelepog krstarenja pored Kaira sa piramidama u Gizi i čuvene Aleksandrije, moguće je detaljno se upoznati sa brojnim znamenitostima i gradovima Egipta, kao što su samo neki od navedenih:

Luksor je grad u Gornjem (južnom) Egiptu. Ima oko milion stanovnika. Kao mesto na kome se nalazio drevni egipatski grad Teba, Luksor se često naziva „najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom“, a ruševine kompleksa hramova u Karnaku i Luksoru se nalaze unutar savremenog grada. 

Preko reke, na drugoj obali Nila, nalaze se spomenici, hramovi i grobnice, koji uključuju Dolinu Kraljeva i Dolinu Kraljica. Milioni turista iz svih krajeva sveta svake godine dolaze da posete te spomenike, a njihovo prisutstvo je ekonomski temelj ovog grada. Zbog toga Luksor predstavlja omiljenu bazu za putovanja Gornjim Egiptom, te je omiljeno turističko odredište, sam po sebi, i kao početna i završna stanica krstarenja Nilom.

Aktivan odmor: Upoznajte Egipat na malo drugačiji način

Asuan – Grad koji se nalazi na kataraktu pored Velike Asuanske brane nosi simbol trgovačke prestonice u doba Srednjeg veka, a za vreme drevnih Egipćana je bio glavni grad Nubijskog dela Egipta. Mnogi pisci su napisali svoja dela u hotelu Katarakt koje se nalazi pored Kičerinovog ostrva na Nilu. Ovde se nalazi i kamenolom odakle je vađena građa za mnoge arhitektonske džinove-spomenike koji i danas prkose zubu vremena na lokalitetima širom Egipta. Turisti obavezno posete i Botaničku baštu koja je zadivila mnoge vladare koji su osvajali ovu teritoriju.
.
Aktivan odmor: Upoznajte Egipat na malo drugačiji način

Komombo duguje svoje ime egipatskom nazivu Nubt (‘Grad zlata’) kojim se ističe njegova značajna uloga u trgovini tim dragocenim metalom. Nalazi se pored istoimenog mesta Ombos. Hram Kom Ombo kultna je građevina koja je bila posvećena božanstvima Sobeku s krokodilskom glavom i (Haroerisu) Horusu sa sokolovom glavom. Danas ovde živi oko 60.000 seljaka koji su većinom Nubijci koji su ovde naseljeni kada je pravljena Asuanska brana.

Aktivan odmor: Upoznajte Egipat na malo drugačiji način

Edfu– Mesto koje nosi ime hrama koji takođe potiče iz Ptolomejskog doba i posvećen je božanstvu Horusa. Veliki broj kočija i seljaka-trgovaca čine ovo mesto interesantnim za turiste koji ovde dolaze brodovima.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak