Izbori za Kongres - referendum za Trampovu administraciju

N1info 04.11.2018 12:20
Izbori za Kongres - referendum za Trampovu administraciju


Nekoliko dana uoči američkih kongresnih izbora, članovi vladajuće Republikanske stranke dobijaju pomoć sa samog vrha. Predsednik Donald Tramp je aktivan u kampanji i pruža podršku republikanskim kandidatima koji se takmiče u važnim, a neizvesnim trkama za Senat.Trampovo ime nije na glasačkom listiću ali Met Šlep, predsednik Američke konzervativne unije, kaže da je predsednik glavna motivacija za mnoge građane koji će glasati ovog novembra.

"Neizbežno je da to bude referendum o predsedniku jer je on tako dominantna figura u današnjoj politici. Sve velike medijske priče se okreću oko njega pa, iako neće biti presudni faktor baš u svakoj trci, u celini nema sumnje da ćemo na kraju izborne noći dobiti poruku birača o tome šta misle o Donaldu Trampu", smatra Šlep.

Neki kritičari predsednika Trampa krive njegovu agresivnu retorku za podsticanje neprijateljstva i besa u nekim delovima društva. Nedavno je 11 vernika ubijeno u sinagogi u Pitsburgu, a jedan muškarac sa Floride uhapšen pošto je poslao pošiljke sa bombama 13 istaknutih demokrata i kablovskoj TV mreži CNN. Novinar Glasa Amerike Džim Maloun prati najaktuelnije političke teme u zemlji.

"Ne znamo kako će atmosfera koja vlada ovih dana u zemlji uticati na izbore. Ono što znamo je da je sada odvraćena pažnja sa tema na koja je predsednik želeo da se koncentriše, a za njega je to imigracija i karavan koji stiže iz Centralne Amerike. On pokušava da se sada brzo vrati na tu temu", objašnjava Maloun.

Demokrate žele da birači obrate pažnju na druge teme, a posebno pitanje zdravstvene zaštite.

"Predsednik pokušava da diže buku. Mislim da je biračima stalo do toga šta se događa u konkretnim oblastima, a trenutno su pitanja zdravstvene zaštite veoma važna za demokrate, jer su republikanci pokušali da ukinu plan zdravstvene zaštite predsednika Obame Obamaker, uključujući eliminisanje zaštite za ljude koji su se razboleli pre nego što je počelo da im važi zdravstveno osiguranje", kaže bivši demokratski kongresmen Martin Frost iz Teksasa.

Politički posmatrači kažu da je najbolje čemu predsednik Tramp može da se nada da republikanci zadrže većinu u Senatu. Na osnovu analiza javnog mnjenja, demokrate će po svemu sudeći povratiti većinu u Predstavničkom domu kada Amerikanci izađu na birališta 6. novembra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak