Istraga tapka u mestu: Ko je zakazao u slučaju ubistva koje pune dve ipo godine šokira Srbiju?!

Alo 02.11.2018 15:43
Istraga tapka u mestu: Ko je zakazao u slučaju ubistva koje pune dve ipo godine šokira Srbiju?!


Optužnica protiv Zorana Marjanovića već drugi put je vraćena na dopunu radi "boljeg razjašnjenja stanja stvari", što jasno ukazuje da je u čitavoj istrazi ubistva došlo do brojnih propusta.Ubistvo Jelene Krsmanović već dve i po godine najkontroverzniji je slučaj u Srbiji. Od samog početka istrage ubistvo pevačice prate brojna pitanja, a na mnoga od njih, uprkos podizanjima optužnice protiv Zorana Marjanovića, i dalje nema odogovora. 

Oružje kojim je ubijena pevačica nikada nije pronađeno, a dokazi koji ukazuju na to da je zločin počinio pevačicin suprug nisu dovoljni da bi konačno došlo do presude u ovom slučaju.

U septembru prošle godine Zoran Marjanović je uhapšen i protiv njega je podignuta krivična prijava. Tužilaštvu su tada stigli dokazi koji su ukazivali da postoji osnovana sumnja da je Zoran ubio svoju ženu.

Blato na Zoranovim pantalonama koje odgovara blatu sa pevačicine kose, a koje je takve strukture samo na mestu gde je Jelena ubijena, bio je ključni dokaz u tom trenutku protiv Marjanovića. Međutim, nakon toga nijedan drugi nije izveden do kraja.

Dopuna optužnice

Naime, kako sada stoji i u zahtevu za novu dopunu optužnice, Jelenina krv koja je pronađena za zadnjem sedištu "mercedesa", nije veštačena - odnosno nije utvrđeno od kada datira taj trag krvi.

Takođe, veštačenje mobilnih telefona, a kojim je utvrđeno da je Zoran bio u neposrednoj blizini mesta ubistva, nije obrazloženo do kraja.

Takođe, nisu veštačene rane na Zoranovim rukama sa kojih je uzet DNK kako bi se utvrdilo da li su ogrebotine nastale kada se Jelena borila za život.

Optužnica je, kako je stajalo u obrazloženjima, prvo Višeg suda u Beogradu a sada i Apelacionog, nejasna i kontradiktorna, te je potrebno da se dodatno razjasni.

- U optužnici nema dovoljno materijalnih dokaza i veštačenja završenih do kraja koji bi osnovanu sumnju da je Zoran ubio Jelenu učinili opravdanom za podizanje optužnice. Optužnica je mahom zasnovana na iskazima svedoka - kaže sagovornik "Blica".

Novi zadaci tužilaštva

1. Snimci kamera: Tužilaštvo u dopuni istrage sada mora da izvrši prostorno-vremensko veštačenje svih snimaka sigurnosnih kamera koje se nalaze na porodičnoj kući H. J. na putu za Crvenku, odnosno svih kadrova koji gledaju na nasip.

2. Mobilni telefon: Veštak za telekomunikacije mora da izvrši prostorno i vremensko veštačenje kretanja mobilnog telefona svedoka Milana Radića, koji se kritičnom prilikom nalazio u blizini nasipa i nosio svoj mobilni telefon, a koji je u svom iskazu naveo da je tom prilikom video muškarca i ženu kako silaze sa nasipa.

3. Signal Zorana Marjanovića: Tužilaštvo takođe mora da naloži dopunsko veštačenje za telekomunikacije u kojem bi se veštak izjasnio na koji način mreža detektuje isključenje telefona sa mreže i da li postoji signal telefonije da se okrivljeni isključio sa mreže (log off), odnosno da "na jasan način utvrdi na bazi čega je utvrđeno da je okrivljeni svesnom aktivnom radnjom isključio telefon - koju je, po nalazu veštaka, preduzeo kako bi bio nedostupan daljem registrovanju baznih stanica mobilne telefonije".

4. Ogrebotina na Zoranovoj ruci: Naređeno veštačenje na Biološkom fakultetu koje se tiče DNK brisa koji je uzet sa Marjanovićeve desne ruke kako bi se utvrdilo da li se tu uočava prisustvo materijala ubijene žene. Veštaci će takođe morati da se izjasne o DNK tragu krvi koji pripada Jeleni, a koji je nađen na sedištu "mercedesa".

Prvi propust koji je načinjen u istrazi ubistva pevačice bio je uviđaj. Policija nije obezbedila mesto zločina, a odmah nakon što je pevačicino beživotno telo odneto na obdukciju na potezu od nekoliko metara od mesta ubistva skupio se veliki broj novinara, fotografa, ali i znatiželjnih građana koji su prilazili kanalu.

- Samim tim, ukoliko je postojao još neki dokaz koji je mogao da bude ključan u rešavanju ovog slučaja, on je kontaminiran, izgažen, uništen - kaže sagovornik "Blica" upoznat sa slučajem ubijene pevačice.

Imao vremena da ukloni tragove

Istraga ubistva pevačice činilo se da tapka u mestu prvih dana. Iako su se forenzičari već dan nakon što je pevačicino telo pronađeno vratili na nasip gde su tragali za dodatnim dokazima koji će dovesti do hapšenja ubice, nalog za pretres kuće Marjanovića dobijen je tek nekoliko dana nakon ubistva pevačice. 

- Ukoliko je Marjanović zaista počinio ubistvo, on je imao sasvim dovoljno vremena da se reši svega što bi moglo da ukaže na njegovu povezanost sa ubistvom - kaže sagovornik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak