Rušenje 'Simpa', 'Iskra' sledeća

Novosti 02.11.2018 15:35
Rušenje 'Simpa', 'Iskra' sledeća


Počelo uklanjanje zgrade magacina Francusko-srpske banke iz 1922. godine. U ovom delu grada 'preživeće' samo hotel 'Bristol'. Ovaj poslovni prostor Grad je preuzeo aprila 2016.NEKADAŠNjA zgrada "Simpa" za nekoliko dana biće sravnjena sa zemljom! Za potrebe gradnje "Beograda na vodi", teške mašine počele su da ruše objekat u Ulici Hadži Nikole Živkovića 8 pre tri dana, iako je bilo najava da će građevina iz 1922. godine, kao i zgrada "Iskre", koja se nalazi u blizini, biti sačuvana.

Ovaj poslovni prostor u centru prestonice Grad je preuzeo 18. aprila 2016. godine, na osnovu Zakona o utvrđivanju javnog interesa, prema posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi", potvrdili su tada, za "Novosti", u kompaniji "Simpo" a. d. Vranje. Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove eksproprisao je zgradu "Iskre" rešenjem od 22. aprila 2016. na osnovu istog zakona, što je našem listu bilo potvrđeno u Pravobranilaštvu.


PROČITAJTE JOŠ:
Požar u hotelu "Reks" u Sarajevskoj

Tada je bilo reči o tome da ove zgrade ne bi trebalo da budu srušene, već da se ukomponuju sa objektima koji će tu biti izgrađeni.

Na pitanje zašto su odlučili da sruše zgradu "Simpa", iz "Beograda na vodi" nismo dobili odgovor. "Novostima" nije odgovoreno ni šta će biti sa zgradom "Iskre". Ideja je tada bila da ostane samo "kostur" četvorospratnice, koja bi kasnije bila nadzidana, a njen enterijer, eksterijer i namena promenjeni.

Izgleda da će sada samo "preživeti" hotel "Bristol", koji je zatvoren letos i čeka na renoviranje.

Rušenje 'Simpa', 'Iskra' sledeća

OBJEKAT OBNOVLjEN PRE TRI DECENIJE

OBJEKAT u Hadži Nikole Živkovića 8 izgrađen je 1922. godine, kao magacin Francusko-srpske banke. "Simpo" je taj poslovni prostor kupio 1981. godine, i zgrada je zatim rekonstruisana. Tada su dograđena još dva sprata, uz niz intervencija na samoj konstrukciji. Postojeća robna kuća imala je 3.431 kvadratni metar, a magacin robne kuće i pomoćni objekti u Hercegovačkoj se prostiru na 863 metra kvadratna. "Simpu" je pripadao i parking-prostor ispred zgrade površine 218 kvadrata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak