Veličanstveni slapovi - ponos Grka

Novosti 01.11.2018 21:23
Veličanstveni slapovi - ponos Grka


U Peli, rodnom mestu Aleksandra Velikog, možete da uživate u gradu vodopada edesi i termalnoj banji Pozar. Najveći vodopad Karanos visok je 70 metara, svake sekinde tu se u ambis surva od pet do deset kubnih metara vodeKad odlaze u Grčku, turistima su destinacije uglavnom ostrva ili sela duž obala Egejskog i Jonskog mora. Malo ko odluči da ode na sever, u drevnu Pelu, nekada prestonicu antičke Makedonije i rodno mesto Aleksandra Makedonskog. Ova oblast čuvena je po bujnoj vegetaciji i mnogobrojnim vodopadima, a danas je njen glavni grad Edesa, prepuna zelenila i visokih, ravnih stabala, u kome živi 25.000 stanovnika. Mnogi kažu jedan od najlepših gradova Grčke.

Na oko 90 kilometara od Soluna, severozapadno ka Kajmakčalanu, u brdu na 350 metara visine, na obodu plodonosne ravnice, leži čarobna Edesa, Grad vodopada, Grad vode ili Voden kako ga neki nazivaju. Arheološke iskopine govore da je postojala još 814. godine pre nove ere. Edesa je verovatno jedini grad na svetu gde su vodopadi vrlo blizu centru. Ima ih sedam, a glavna atrakcija je najveći Karanos, visok 70 metara. Svake sekunde, u zavisnosti od godišnjeg doba, tu se u ambis surva pet do 10 kubnih metra vode. Inače, reč "edesa" je frigijskog porekla i znači "grad na vodi" ili "kula na vodi".

Međutim, Edesa nije uvek izgledala kao danas. Krajem 14. veka, tu oblast pogodio je razorni zemljotres. Reka Edesa sa sedam pritoka, koja se slivala u obližnje jezero Agra, izašla je iz korita i promenila tok. Voda se prosula kroz grad, oformivši na kraju Karanos, nazvan u čast prvog makedonskog kralja. Karanos je, po grčkoj traciji, bio potomak Herkula i kada je pobedio kralja Midu, postao je prvi kralj drevne Makedonije. Kralj Mida, kome je Dionis ispunio želju da sve što dodirne pretvori u zlato, vezuje se za Edesu i zbog ružinih vrtova. Naime, arheolozi su ovde pronašli ostatke kružnih bašta.

Kako bi posetioci mogli da se dive moćnom vodopadu, u parku oko i duž njega su postavljene terase sa klupama. Karanosu se možete diviti i sa zadnje strane. Samo treba da prođete duž mosta, usečenog u stenu, iza koga se nalazi mala pećina prepuna stalaktita (ulaz košta 50 centi), koja se smatra jedinstvenom u Grčkoj. Nedaleko od Karanosa nalazi se još jedan vodopad - Diplos. Čak i u najvrelijim letnjim danima, magla iz Karanosa i Diplosa može da vas ohladi. Inače, u Edesi, kako tvrde meštani, nalazi se 71 most, a vodopadi su uveče lepo osvetljeni. I još jedna zanimljivost, gotovo da nema Grka koji bar jednom nije bio u Edesi i fotografisao se pored veličanstvenih vodopada.

Veličanstveni slapovi - ponos Grka

Samo 24 kilometra od Edese, na 126 metara nadmorske visine, nalazi se prirodna termalna banja Pozar, jedan od najboljih terapijskih centara u Grčkoj. Okružena je planinama, gustim visokim rastinjem, drvećem i vodopadima, i kroz nju teče izuzetno hladna reka Termopotamos (Toplica) čija je temperatura minus dva stepena Celzijusa. U Pozaru postoje tri bazena (dva manja i jedan olimpijski, ulaz dva evra), a voda u njima je 37 stepeni Celzijusa. Boravak u njoj se preporučuje osobama sa ginekološkim problemima, reumatskim oboljenjima, a tvrde da je dobra za kožu, kosti i kosu. Bazeni su puni natrijuma, kalcijuma, sumpora, gvožđa, magnezijuma. Meštani su duž reke od belog kamenja napravili manje bazene u kojima je voda desetak stepeni hladnija, ali se zato boravak u njima ne naplaćuje. Kažu da bi trebalo biti u toploj vodi do 30 minuta, a onda napraviti pauzu. Još bolje je, ko može da izdrži, da iz tople vode pređe nekoliko minuta u hladnu, pa se vrati u toplu. Ko nije toliko hrabar, sličan efekat može da postigne i u termalnim bazenima, jer iznad dva od njih postoje vodopadi, u kojima je voda osetno hladnija, a telu pružaju efekat masaže.

Veličanstveni slapovi - ponos Grka

Gostima su na raspolaganju kabine za presvlačenje, sefovi, kafići i toalet u kome se nalazi i fen za kosu, tako da slobodno možete da kvasite glavu. Grci tvrde da je neponovljiv osećaj kad dođete u Pozar usred zime i kupate se u termalnoj vodi dok je oko vas sneg. Za ovu banju zna se od davnina. Njena lekovita svojstva bila su poznata još u vreme Aleksandra Makedonskog, kao i u rimskom i vizantijskom periodu. Navodno je u reci Termopotamos Tetida uronila sina Ahila, držeći ga za petu. Reku premošćuju drveni mostovi, a okolne staze vode do kompleksa od 16 pećina u Mračnoj šumi, nazvanoj tako jer gusto drveće u njoj ne propušta sunčevu svetlost. Legenda kaže da je Aleksandar Makedonski u Mračnoj šumi odsekao granu jednog drveta i napravio od njega ubojito koplje dugo šest metara, zvano sarisa. To koplje bilo je jedno od najubojitijih oružja njegove vojske.

Veličanstveni slapovi - ponos Grka

Pozar je idealna destinacija za one koji žele da borave u prirodi, uz sve pogodnosti hidroterapije. Veruje se da 10 kupanja godišnje u termalnim bazenima daje snagu telu.

Na ulazu u banju nalazi se mini-pijaca, gde posetioci mogu da kupe začine, čajeve, slatko, džemove, maslinovo ulje, liker, ali i tamošnji specijalitet - med od kestena.

Veličanstveni slapovi - ponos Grka
Veličanstveni slapovi - ponos Grka

ŠTA JOŠ TREBA VIDETI ?

U ŽIVOPISNOJ Edesi hučanje vode čuje se na svakom koraku. Osim nadaleko čuvenih vodopada, tu se nalaze i Muzej folklora, Muzej vode na otvorenom, Arheološki muzej, ali i ruševine drevnog antičkog grada. U samom srcu grada nalazi se Kamena kula, jedan od najstarijih tornjeva u Grčkoj, kao i četvrti starog grada sa tradicionalnim kućama. Ne propustite priliku da obiđete vodenicu Janakis, sa akvarijumom i kućom za reptile, u kojoj se mogu videti zmije, kornjače, rakovi, jegulje, čak i mladunci krokodila.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak